Ucraina dă Rusia în judecată pentru anexarea Crimeei şi cere daune de 90 miliarde de dolari

Data publicării:
crimeea harta-2

Ucraina va da Rusia în judecată pentru anexarea peninsulei Crimeea şi va cere despăgubiri de 90 de miliarde de dolari. Este un mesaj riscant pe care îl transmite guvernul de la Kiev, care practic invită Rusia să cumpere Crimeea.

 

Dacă Ucraina va câştiga procesele pe care le va intenta în mai multe instanţe internaţionale şi naţionale, iar Kremlinul acceptă să plătească cele 90 de miliarde, atunci teritoriile anexate vor rămâne ale Rusiei, iar Kievul va rămâne doar cu banii.

90 de miliarde de dolari ar ajuta enorm economia ucraineană de altfel. Însă ucrainenii şi minoritarii tătari din Crimeea, deveniţi fără voia lor cetăţeni ruşi în urma unui referendum suspect, s-ar putea simţi părăsiţi în spatele liniilor inamice.

Pe de altă parte, ce se face Ucraina dacă pierde procesul cu Rusia? Căci nimeni nu exclude posibilitatea ca un tribunal să spună că anexarea Crimeei este perfect legală. Totuşi, o decizie a unei curţi internaţionale poate fi aplicată cu greu fără o înţelegere la nivel înalt între Kiev şi Moscova. Instanţele nu prea au cum să forţeze Rusia să iasă din Crimeea sau să achite cele 90 de miliarde de dolari.

Pe lângă terenuri şi construcţii, în această sumă prezentată de ministerul ucrainean al Justiţiei au fost incluse şi 300 de kilograme de aur depozitate la filiala din Crimeea a Băncii Centrale a Ucrainei.

Kievul spune că procesele împotriva Kremlinului ar putea fi intentate inclusiv la tribunale din Rusia.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri