Ucraina, la zi. Compania de căi ferate ucrainene nu mai vinde bilete către Crimeea. Polonezii și cehii ies în stradă

Data publicării:
caricatura putin rupe ucraina

Mii de localnici din Doneţk au organizat un miting şi au spus deschis că preferă Rusia. Oamenii s-au adunat în faţa Parlamentului local, ocupat pe rând de ambele tabere - şi de cei care vor depărtarea de Moscova, şi de rivalii lor. Acum, clădirea este înconjurată de jandarmi ucraineni, dar pro-ruşii nu renunţă.

„Sunt aici pentru a apăra regiunea Donbas pentru că nu sunt de acord cu puterea de la Kiev. S-au făcut arestări, activiştii au fost urmăriţi şi arestaţi”, spune un manifestant.

La Kiev, în schimb, continuă manifestanţiile în favoarea noii puteri. În sprijinul protestatarilor a venit şi Mihail Hodorkovski, fost magnat rus trimis la închisoare şi eliberat din ordinul lui Vladimir Putin.

Cehii şi polonezii ies în stradă pentru ucraineni

Intervenţia militară rusă în Crimeea irită tot mai mulţi europeni. Mii de oameni au protestat în Polonia şi Cehia şi au cerut Moscovei să retragă trupele.

„Armatele Rusiei sunt pregătite, aşa că Putin nu face altceva decât să testeze cât de mult este pregătită Europa să cedeze. Dacă Europa va fi pacifistă, Putin va ocupa jumătate din Europa pas cu pas”, spune un protestatar. Astăzi este Crimeea, mâine va fi Karlovy Vary, când îşi vor „elibera” cetăţenii, adaugă un altul.

Preşedintele Vladimir Putin nu s-a ferit să spună că va interveni militar în Ucraina dacă populaţia rusă de acolo va fi în pericol. Nu a definit însă pericolul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri