UE anunță un plan pentru securizarea graniţelor

Data publicării:
refugiati digi

Cei aproximativ 10.000 de refugiaţi prinşi la graniţa greco-macedoneană spun că sunt la capătul răbdării.

„Apa intră în cort, este foarte frig. Eu am temperatură, iar soţia mea nu se simte bine, băiatul cel mic este bolnav. E prea mult!”, spune un refugiat.

Problema refugiaţilor din Orientul Mijlociu a dominat agenda liderilor ţărilor europene în ultimele zile.

„Germania şi Franţa sunt cu totul de acord asupra necesităţii protejării graniţelor externe ale Uniunii, în parte pentru a menţine libertatea de mişcare în interiorul Europei şi pentru a putea înlătura progresiv controalele la graniţele interne”, a spus cancelarul german Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Obiectivul nostru este acela de a restabili zona Schengen. Este ceea ce ţările din zona Schengen trebuie să stabilim împreună şi să punem vameşi la graniţe, care vor fi detaşaţi în această vară”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.

În acest scop, Comisia Europeană a anunţat un plan de acţiune care prevede securizarea frontierelor externe, mai ales printr-un ajutor substanţial logistic şi financiar acordat Greciei.

„În baza acestui nou sistem, Uniunea Europeană ar trebui să-şi poată controla graniţele externe deja până în luna septembrie”, a spus Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru Migraţie.

Planurile liderilor europeni de reducere a migraţiei trebuie să ţină, însă, cont de poziţia Turciei, principala ţară prin care trec refugiaţii pentru a pătrunde apoi în Uniunea Europeană. Fluxul de migranţi va fi principala temă de discuţie la summitul european organizat luni, la care va participa şi Turcia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri