Un an de la tragedia aviatică MH17 | Anchetatorii olandezi spun că a fost vina rebelilor proruşi. Kremlinul se apără

Data publicării:
avion prabusit ucraina mediafax-1


Potrivit CNN, surse din interiorul anchetei susţin că toate dovezile indică faptul că avionul MH17 a fost doborât de o rachetă trasă de rebelii proruşi. Cele câteva sute de pagini ale raportului menţionează foarte clar locul de unde a fost lansată racheta, şi anume un sat aflat pe teritoriul controlat de rebeli. Anchetatorii olandezi au identificat şi tipul rachetei: un sistem sol-aer BUK de fabricaţie rusească.

Agenţia olandeză (de securitate aeriană, n.r.) este foarte respectată în toată lumea. Sunt foarte meticuloşi, nu sunt deloc politizaţi. A condus această anchetă în cel mai detaliat mod posibil”, spune Peter Goezl, fost director al Agenţiei americane de siguranţă a zborurilor, citat de CNN.

Anchetatorii consideră că o parte din vină o poartă şi compania malaeziană, pentru că a continuat să opereze zboruri într-o zonă de conflict.

„A fost o neglijenţă, nu au respectat procedurile. Sunt scăpări la măsurile de siguranţă”, mai spune Peter Goezl.

Noile informaţii pun într-o lumină proastă puterea de la Kremlin, care a insistat în repetate rânduri asupra faptului că Rusia nu este implicată în niciun fel în tragedia din estul Ucrainei şi că întreaga responsabilitate pentru accident o poartă autorităţile de la Kiev.

La câteva zile de la accident, a apărut o înregistrare cu rebelii proruşi, care se felicitau pentru doborârea unui avion. Din înregistrare reiese că operaţiunea a fost un succes, exceptând un mic detaliu. Separatiştii greşiseră ţinta şi loviseră un avion de linie:

- Tocmai a fost doborât un avion. Avionul s-a prăbuşit lângă Enakievo.

- Piloţii. Unde sunt piloţii?

- Ai noştri au plecat în recunoaştere şi au fotografiat avionul doborât. Fumegă.

...

- Kazahii de la punctul de control Cernuhivo l-au doborât.  

- Avionul s-a dezintegrat în aer lângă mina Petropavlovskaia. Au găsit primul cadavru. Un civil. Cu siguranţă era un avion civil.

În accidentul de pe 17 iulie au murit 298 de oameni, majoritatea olandezi.

Rusia neagă implicarea

Suntem pregătiţi să oferim toate informaţiile necesare. Nu avem nimic de ascuns”, au sărit ca arşi oficialii ruşi.

Experţii de la Moscova susţin că raportul anchetatorilor olandezi nu poate stabili cine a lansat racheta care a distrus avionul malaezian.

Nu putem spune care este ţara de provenienţă a rachetei, dacă vrem să fim precişi. Tehnic, am dovedit ce tip de rachetă era. Avem documente care atestă faptul că Ucraina are acest tip de rachete în dotare”, a spus Yan Novikov, director la compania de armament Almaz-Antey din Rusia.

Nu ştiu nimic, în afară de faptul că un Boeing s-a prăbuşit. Nu am deţinut niciun tip de armament capabil să doboare avioane. Cu alte cuvinte, nu am avut sisteme de rachete BUK”, a afirmat şi Alexander Borodai, fost lider al rebelilor.

Citiţi şi: Raport: Avionul MH17, doborât de rebelii proruși în Ucraina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri