Un belgian apropiat atentatorilor de la Paris din 13 noiembrie a fost arestat în Maroc

Data publicării:
569a179c3570ed389521b8f4

Gelel Attar, de origine marocană, în vârstă de 26 de ani, a fost prins vineri într-un oraş în apropiere de Casablanca, dar anunţul oficial a fost făcut abia ieri. Bărbatul fusese condamnat anul trecut la 5 ani de închisoare de un tribunal din Belgia pentru că făcea parte dintr-o celulă teroristă, alături de doi dintre atacatorii de la Paris

Gelel Attar este un apropiat al lui Abdelhamin Abaaoud, bărbatul considerat planificatorul atentatelor de la Paris. Mai multe surse apropiate de autorităţile marocane spun că cei doi erau inseparabili. Gelel Attar este şi un apropiat al lui Chakib Akrouh, atentatorul sinucigaş care s-a detonat în timpul raidului poliţiei din Saint-Denis (n.red.: din 18 noiembrie 2015)”, relatează Anna Ravix, corespondent BFM TV.

Gelel Attah şi Chakib Akrouh au călătorit în Siria în 2013, unde s-au aliat al-Qaeda, înainte să treacă la organizaţia teroristă Stat Islamic, de la care au primit arme şi antrenament în război de gherilă. Aici a intrat în contact cu liderii grupării radicale şi a ameninţat că va organiza atentate în Franţa şi Belgia.

Ce este interesant despre personajul Gelel Attah este că reprezintă un capitol din istoria jihadismului sirian. Este un personaj care s-a radicalizat de tânăr şi care a plecat în Siria înainte ca organizaţia teroristă Stat Islamic să existe”, spune Nicolas Henin, expert în securitate.

Deocamdată nu este clar care a fost rolul teroristului arestat în Maroc în cazul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri