Un călugăr luptă alături de armată în estul Ucrainei

Data publicării:
CALUGAR

Luptele continuă în Doneţk, în apropierea aeroportului, iar trupele guvernamentale au primit arme, transportoare blindate şi patru avioane de vânătoare. Militarilor ucraineni li s-a alăturat, în ultimele zile, un fost călugăr. Tânărul, care a renunţat la viaţa monahală pentru a se înrola în armată, spune că biserica îi ocroteşte pe cei care îşi apără ţara.

Atacurile au fost reluate în estul Ucrainei, chiar în momentul în care la Minsk era pregătită o nouă rundă de negocierii pentru restabilirea păcii. În Doneţk, bombardamentele au vizat în special aeroportul din localitate. Potrivit unor informaţii neoficiale, cel puţin14 civili ar fi fost răniţi iar medicii unui spital au fost chemaţi de urgenţă la serviciu.

De la Kiev soldaţii ucraineni au primit noi echipamente militare. Este vorba de două avioane de luptă MiG-29 și două Suhoi SU-27, mai multe transportoare blindate, dar şi mortiere automate şi arme de asalt. Preşedintele Petro Poroşenko a fost alături de militarii ucraineni în momentul în care aceştia au primit armamentul.

„Vom avea pace atunci când graniţa va fi securizată, când trupele străine se vor retrage de pe teritoriul nostru şi când, în sfârşit, vom restabili puterea statului pe întreg teritoriul ocupat”, a spus Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

În trupele care luptă pentru păstrarea controlului asupra estului separatist s-a înrolat şiun călugăr. El a renunţat la traiul liniştit de la mânăstire după ce s-a împrietenit cu un soldat rănit. Spune că şi-a dat seama că doar rugăciunile nu îi vor ţine în siguranţă pe militarii ucraineni. „Trebuie să îţi aperi ţara, iar Biserica sprijină această idee”, a spus Igor, luptător, fost călugăr.

În acelaşi timp, oficialii ucraineini spun că au dovezi că Rusia continuă să îi sprijine pe rebelii. „Pe teritoriul Ucrainei sunt transferate în continuare din Rusia echipamente militare. Avem date şi despre transferul de soldaţi ruşi, angajaţi prin contract, deghizaţi în luptători locali, aşa-zisele miliţii locale”, a spus Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. Conflictul separatist din estul Ucrainei durează deja de mai bine de şapte luni, timp în care peste 4.700 de oameni au murit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri