Un nou cutremur puternic în Nepal. Cel puțin 50 de oameni au murit și o mie au fost răniți

Data publicării:
CUTREMUR NOU LOVESTE NEPAL GETTY

Cea mai mare temere a nepalezilor s-a adeverit. La nici trei săptămâni de la devastatorul seism de 7,8 din 25 aprilie, pământul s-a cutremurat din nou la poalele Everestului, timp de 30 de secunde, cu o forţă nebună. Încă îngroziţi de forţa primului seism şi de dezastrul lăsat în urmă, locuitorii din capitala Kathmandu şi din alte oraşe au intrat imediat în panică.

În Parlament, şedinţa a fost suspendată brusc după ce impunătoarea clădire a început să se clatine. Demnitarii au luat-o la fugă spre ieşire în timp ce în urma lor sala a rămas în beznă.

Tot la Kathmandu, pe aeroport, sute de oameni s-au îngrămădit să iasă din terminal pe pistă, de teamă să nu fie prinşi sub dărâmături. Şi centrul deschis pentru victimele seismului de luna trecută a fost evacuat în grabă. Pacienţii care nu se puteau deplasa au fost scoşi pe braţe de voluntari.

Situaţia este gravă şi în zonele rurale, unde au fost semnalate alunecări masive de teren, cum s-a întâmplat şi la cutremurul de luna trecută.

O echipă a televiziunii britanice de stat a scăpat ca prin urechile acului după ce a fost surprinsă de o alunecare de teren, nu departe de epicentrul seismului din aprilie, la vest de Kathmandu, unde urma să filmeze un reportaj.

„Totul în jurul nostru a început să se zgâlţâie. De acolo, din munţi s-a ridicat un nor de praf, iar bucăţi de rocă s-au desprins de pe versant”, a povestit Yogita Limaye, corespondent BBC.

Nepalezii nu se mai simt nicăieri în siguranţă, aşa că s-au refugiat din nou pe străzi, sub cerul liber. Ore în şir au încercat disperaţi să ia legătura cu familiile, în speranţa că cei dragi sunt teferi.

„Încerc să sun acasă, dar reţeaua nu funcţionează. Nu se formează numărul. Îmi fac griji pentru familia mea”, a spus un localnic.

Poliţia i-a sfătuit pe cetăţeni să trimită SMS-uri, astfel încât liniile telefonice să rămână libere pentru apelurile de urgenţă. Ca şi în cazul seismului din 25 aprilie, unda de şoc s-a răspândit în toată ţara, dar şi dincolo de graniţe, în India şi Bangladesh.

Între timp, comunitatea internaţională se mobilizează din nou în ajutorul Nepalului. La fel şi alpinistul român Alex Găvan. El a supravieţuit cutremurului de luna trecută şi avalanşei de pe Everest, aşa că înţelege perfect drama milioanelor de nepalezi.

„Un cutremur peste alt cutremur este o veste extrem de dură şi de tristă pentru mine. Oamenii ăştia au nevoie de noi şi aşa cum ştiţi de când am ieşit din zona de risc am început să mă gândesc cum aş putea să fac ceva care să conteze împreună cu echipa mea. De atunci lucrăm 24 din 24 pentru a putea face funcţională acea platformă şi acea campanie prin care oamenii să poată face ceva pentru cei din Nepal”, a spus Alex Găvan, alpinist.

Peste 8.000 de morţi în seismul din aprilie

Cutremurul a avut loc pe 25 aprilie. A avut magnitudinea de 7,8 iar epicentrul a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de capitala Kathmandu, în regiunea Gorkha, la o adâncime de 15 kilometri. Acesta a fost cel mai puternic seism din ultimii 80 de ani din Nepal. Iniţial, autorităţile au anunţat zeci de morţi, însă bilanţul a crescut în fiecare zi şi a depăşit 8.000 de victime.

Seismul a pus la pământ aproape toate monumentele, templele şi palatele din capitala Kathmandu şi sute de obiective culturale din tot Nepalul. Imaginile filmate din drone au arătat dimensiunea dezastrului din capitala nepaleză, unde mii de clădiri istorice şi locuinţe au fost transformate în ruină.

Cutremurul a lăsat în urmă şi o uriaşă criză umanitară. Mii de oameni care au supravieţuit dezastrului din 25 aprilie au suferit de foame şi sete şi au dormit în corturi de teama unor noi replici.

Nu primim medicamente şi niciun sprijin şi ajutor. Este teribil, trăim sub cerul liber, este din ce în ce mai greu. Este din ce în ce mai multă mizerie, nu există toalete decente, nu este apă, nu este electricitate. Ne-am dori ca autorităţile să facă măcar curat şi să strângă gunoiul”, a povestit un localnic.

Cutremurul a provocat şi avalanşe pe versanţii masivului Himalaya, care au lăsat în urmă zeci de morţi, majoritatea alpinişti străini dar şi şerpaşi nepalezi.

Patru alpinişti români, Alex Găvan, Teo Vlad, Zsolt Török şi Justin Ionescu, se aflau pe Everest în momentul cutremurului devastator.

„Au urmat mai multe avalanşe de pe toate feţele din zonă. Vuiau elicopterele, evacuau pe oricine. Era aşa cum probabil se întâmplă într-un război când explodează o bombă”, a spus Justin Ionescu.

„În momentul în care vezi că tabăra este distrusă, că totul este rupt - corturi, mese, corturi mari, corturi mici, individuale - când vezi sânge peste tot, pe pietre, bălţi cu sânge, în sensul că, aşa cum a curs, s-a topit în gheţar şi s-a făcut o gheaţă cu sânge - toate aceste lucruri te marchează atunci când le vezi, bineînţeles. E şocant şi te pune pe gânduri”, a povestit Zsolt Török.

Seismul din 25 aprilie a fost resimţit şi în China, unde au murit 25 de oameni în provincia Tibet, dar şi în India unde au fost înregistraţi 78 de morţi. Mai multe ţări au sărit în ajutorul autorităţilor nepaleze şi au trimis bani, alimente, spitale de campanie şi medici specialişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri