Un oficial al ambasadei nord-coreene, suspect în asasinarea lui Kim Jong Nam

Data publicării:
North Korean Leader's Half-Brother Kim Jong-nam Killed In Malaysia

Anchetatorii malaezi au anunţat miercuri dimineaţă că printre persoanele suspectate pentru asasinarea fratelui vitreg al dictatorului Kim Jong-un se numără inclusiv un oficial de rang înalt al ambasadei nord-coreene din Kuala Lumpur. De asemenea, un alt suspect este angajat al companiei aeriene a regimului de la Phenian, transmite News.ro.

North Korean Leader's Half-Brother Kim Jong-nam Killed In Malaysia

Un comandant de poliţie a precizat că cei doi suspecţi sunt în continuare în ţară şi au fost chemaţi la audieri în Kuala Lumpur. Mai mult, oficialul de rang înalt deţine poziţia de secretar adjunct al ambasadei Coreei de Nord. „El este secretar adjunct la ambasadă... nu sunt în custodie, ei au fost chemaţi doar pentru asistenţă”, a declarat Khalid Abu Bakar.

Al doilea suspect este angajat al companiei Air Koryo. 

kim jong-nam

Kim Jong Nam a murit la începutul săptămânii trecute, după ce a fost atacat de două femei pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Cele două suspecte i-au injectat o substanţă toxică în sânge, însă susţin în continuare că nu se cunoşteau şi aveau impresia că participă la filmarea unei farse TV.

Khalid a precizat că anchetatorii cred în acest moment că alţi patru suspecţi au fugit în ziua atacului din Malaysia şi s-au îndreptat spre Phenian. Săptămâna trecută, autorităţile locale au arestat un bărbat nord-coreean, precum şi trei femei originare din Vietnam şi Indonezia.

Da, cele două suspecte ştiau că substanţa pe care o aveau în posesie era toxică. Nu ştim ce substanţă chimică au folosit”, a declarat Khalid. De asemenea, comandantul poliţiei a precizat că cele două suspecte de pe aeroport nu au folosit nimic pentru a-şi proteja mâinile de substanţa toxică şi li s-a spus doar să-şi spele mâinile după atac.

O adevărată dispută diplomatică a izbucnit între Malaysia şi Coreea de Nord în urma asasinării lui Kim Jong Nam, după ce autorităţile malaeze au anunţat că nu au de gând să predea trupul fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean până ce nu vor primi o mostră de ADN din partea familiei Kim. 

Kuala Lumpur a anunţat inclusiv rechemarea ambasadorului malaez de la Phenian, după ce diplomaţii nord-coreeni au pus presiuni pentru a opri efectuarea unei necropsii şi au cerut eliberarea imediată a cadavrului lui Nam. 

Între timp, diplomaţii nord-coreeni au respins drept absurdă solicitarea unei probe ADN, susţinând că au dreptul să ceară eliberarea oricărui cadavru, atât timp cât persoana decedată avea un paşaport emis de către Phenian.

Premierul Najib Razak a declarat anterior că ambasadorul nord-coreean a dat dovadă de o ”diplomaţie nepoliticoasă”, atunci când a comentat investigaţia autorităţilor malaeze cu privire la asasinarea lui Kim Jong Nam.

Ambasadorul Kang Chol a susţinut că nu poate să aibă încredere în ancheta autorităţilor malaeze cu privire la moartea lui Kim Jong Nam, întrucât acestea colaborează cu sud-coreenii pentru a arunca vina pe regimul de la Phenian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri