Un oraș irakian prosper a ajuns o ruină după ce a fost distrus de ISIS. Peste 80% din populație a fugit, iar casele au fost transformate în închisori

Data publicării:
irak2

Fallujah a fost mai bine de doi ani sub controlul grupării teroriste ISIS, timp în care peste 80% din populaţie a fugit. Casele rămase goale au fost transformate în temniţe. Cei care îndrăzneau să conteste noua conducere şi regulile stricte erau aruncaţi în cuşti precum animalele.

„În aceste cuşti erau închişi civilii. Erau pedepsiţi drastic. Spre exemplu, dacă fumau, chiar dacă fumau o singură ţigară, erau prinşi şi aruncaţi într-o astfel de cuşcă”, povestește un militar.

Într-o singură încăpere erau chiar şi opt astfel de cuşti înguste şi cu bare groase din fier. Unele măsurau doar un metru înălţime, ceea ce înseamnă că prizonierii erau obligaţi să stea ghemuiţi pe toată perioada detenţiei. Acum, pe străzile din Fallujah, patrulează doar armata irakiană. Soldaţii caută şi dezamorsează bombe ascunse în case şi locuri publice. Pe o alee au găsit abandonată o maşină pregătită pentru un atentat sinucigaş.

„Are foarte multe elemente în interior. Când se apropia de forţele de securitate irakiene, şoferul ar fi tras de un cablu, iar maşina ar fi sărit în aer cu tot cu el”, spune un ofițer.

Victoria de la Fallujah a alimentat voinţa soldaţilor irakieni a căror ţintă este acum eliberarea oraşului Mosul, centrul de comandă al grupării Stat Islamic în Irak.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri