Un politician din Argentina, arestat în timp ce încerca să ascundă milioane de dolari în grădina unei mănăstiri

Data publicării:
2219476h765

Foto: Poliția Bonaerense 

Jose Lopez (55 de ani), fost ministru pentru lucrări publice, a fost prins în flagrant delict de către polițiști în timp ce arunca pungi cu teancuri de bani peste portalul mănăstirii din orașul General Rodriguez unde locuiau doar două călugărițe în vârstă. Polițiștii au descoperit în cele 160 de pungi teancuri de dolari, euro, bijuterii, iar în mașina sa o pușcă.

„Părea o scenă dintr-un film polițist. El va trebui să dea socoteală și să explice ce făcea acolo cu atâția bani și cu o armă”, a declarat șeful guvernului argentinian, Marcos Pena. 

Timp de 12 ani, din 2003 până în 2015, Jose Lopez a fost ''mâna dreaptă'' a ministrului planificării, Julio de Vido, un apropiat al familiei Kirchner și piesa de bază a precedentei administrații.

Potrivit primarului orașului General Rodriguez, Dario Kubar, cel care a sunat la poliție a fost un localnic după ce l-a văzut pe fostul ministru oprindu-se în fața mănăstirii.

Una dintre călugărițe a afirmat că Jose Lopez și Julio de Vido veneau uneori la mănăstire, situată la 50 km de capitala Buenos Aires.

„Lopez era foarte implicat în lucrările publice, efectuate într-un mod dubios, în timpul precedentului guvern. (...) Aceasta dovedește, cel puțin, că existau probleme enorme de transparență și, cel mai rău, probleme grave de corupție”, a declarat Pena.

În ultimele luni au izbucnit scandaluri privind presupuse acte de corupție. Lazaro Baez, un șef de întreprindere apropiat familiei Kirchner și care s-a îmbogățit în mod considerabil în timpul președinției lui Nestor și a Cristinei Kirchner, a fost arestat, fiind suspectat de îmbogățire ilicită.

Președintele Argentinei, Mauricio Macri, aflat la putere din decembrie 2015, a fost la rândul său menționat în Panama Papers, numele său apărând în registrele unor societăți înregistrate în Panama și Bahamas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri