Un român, martor la tragedia de la Shanghai din noaptea de Revelion, pentru Digi24: "Au început teorii că din cauza unor vouchere, tactica de marketing a început după incident"

Data publicării:
busculada shanghai - getty

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Busculada s-a declanşat cu mai puţin de o jumătate de oră înainte de trecerea în Noul An. Cauzele rămân însă în continuare necunoscute.

E puţin confuz ce s-a întâmplat. Nici acum nu se ştie exact. Au început nişte teorii cum că din cauza unor vouchere aruncate de la unul din baruri pe Bund ar fi stârnit haosul, tactica de marketing a fost după incident, deci nu are cum să fie declanşatorul. (Rep.: Unde te aflai în momentul în care a avut loc busculada?) Mă aflam destul de aproape, dar, ciudat, unde eram eu nu era atât de aglomerat. Chiar nu am avut nicio idee de ce se întâmpla la nord de noi, la câteva sute de metri. Cred că erau acolo mai mulţi oameni pentru că era o intersecţie mai importantă”, a povestit pentru Digi24 George Mocea, arhitect în Shanghai.

Biletele, care aveau tipărit în centru „M18", au fost aruncate de la etajul al treilea al unei clădiri din apropiere de Bund. Poliţia din Shanghai a deschis o anchetă ca să dea de urma celor care au aruncat hârtiile confundate cu bancnote. Mulţi dintre cei aflaţi la locul incidentului povestesc momentele de groază prin care au trecut.

Este inuman. Oamenii din faţa noastră erau căzuţi la pământ, iar alţi oameni călcau pe ei. Nu era o urgenţă precum un atac terorist când trebuie să fugi pentru a-ţi salva viaţa. Am fost atât de aproape de moarte seara trecută. Suntem îngroziţi”

„Îmi amintesc că stăteam pe o treaptă şi apoi am leşinat. Când m-am trezit, eram întinsă pe pământ. Am fost salvată de alţii”.

„O doamnă de lângă mine m-a ajutat să ies din mulţime. Mi-a spus să nu mă prăbuşesc, mă ruga să nu cad pe jos. Cred că nu mai eram acum în viaţă dacă aş fi căzut”.

Famiile indoliate aşteaptă acum explicaţii de la autorităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri