Vacanţă sub ameninţare teroristă

Data publicării:
478862550

Sub pretexte ideologice, atacatori individuali sau membri ai grupărilor teroriste par să-i vizeze direct pe turiştii străini, indiferent că vorbim de Tunisia, Egipt sau Thailanda. În contextul unei intensificări a pericolelor de această natură, ministerele de Externe din Europa au emis avertismente de călătorii care îi pun în gardă pe cetăţeni în privinţa riscurilor de securitate la care se expun.

Imaginile cu terorişti, explozii şi împuşcături i-au îngrozit pe turiştii din toată lumea şi i-au făcut să-şi regândească planurile de vacanţă. Asta nu înseamnă însă că renunţă la călătorii. Doar că destinaţiile exotice, preferate pentru perioada de toamnă şi iarnă, par mai nesigure odată cu extinderea fenomenului terorist încurajat de propaganda Statului Islamic.

În acest moment, Ministerul român de Externe are în vigoare avertismente de călătorie pentru aproape 80 de ţări. Cele mai multe fac referire la riscuri de această natură.

Activitatea jihadiştilor din Statul Islamic a creat situaţii tensionate în mai multe regiuni din Turcia, inclusiv în cele turistice de la Marea Egee şi Marea Mediterană. Românii sunt sfătuiţi să evite locurile aglomerate din spaţiile publice, unde pot fi amplasate dispozitive explozive. Egiptul, o altă destinaţie apreciată de turiştii români, a intrat pe lista alertelor de călătorie ca urmare a conflictelor regionale. Cele două atentate comise în Tunisia anul acesta şi soldate cu peste 60 de morţi au determinat MAE să le ceară românilor care călătoresc acolo să fie vigilenţi.

Şi anumite destinaţii turistice din Asia se pot dovedi periculoase. După explozia unei bombe, săptămâna aceasta, în centrul comercial al capitalei Bangkok, MAE le-a cerut turiştilor români care ajung în Thailanda să evite aglomeraţia şi să aibă în permanenţă asupra lor actele de identitate. Turiştii occidentali pot deveni o ţintă a teroriştilor şi în Indonezia, avertizează ministerul.

Pentru fiecare dintre aceste ţări, turismul este o sursă importantă de venit. Crearea unui climat nesigur descurajează venirea străinilor şi afectează economia.

„Sunt foarte speriat. Am văzut înregistrările video, imaginile cu atacul. A fost un şoc fiindcă am fost cazaţi în apropiere, la doar câteva hoteluri distanţă”, a mărturisit un turist din Tunisia.

„Îi vedeam pe turişti venind fericiţi. Iar acum vedeţi ce se întâmplă, un om distruge economia unei ţări”, a spus un mic întreprinzător local.

În ciuda acestor riscuri, mulţi turişti îşi menţin planurile de vacanţă.

„La început am fost preocupaţi de situaţia de aici. Dar de când am ajuns toată lumea a fost foarte amabilă cu noi. Aşa că nu ne mai este teamă”, a afirmat o turistă din Tunisia.

Marea Britanie a cartografiat şi destinaţiile turistice periculoase din Europa. În opinia Ministerului britanic al Afacerilor Externe, cele mai mari riscuri de producere a unui atentat terorist sunt înregistrate în Franţa, Belgia, Spania, Turcia şi Rusia. Posibile riscuri de securitate la adresa turiştilor din Regatul Unit sunt, dar la un grad inferior, şi în Suedia, Danermarca, Germania, Olanda, Italia, Bosnia şi Herţegovina, Grecia şi Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri