VATICAN. Sistemul de aer condiționat, schimbat pentru a proteja Capela Sixtină

Data publicării:
Italy - Rome - Vatican City - J Oltersdorf - 520

Aproximativ şase milioane de persoane pe an vizitează Capela Sixtină, cu fresce pictate de Michelangelo în secolul al XVI-lea, relatează agenția Reuters, citată de Mediafax. 

Numărul de vizitatori ai capelei palatului papal de la Vatican, unde sunt aleşi papii în conclavuri secrete, poate ajunge la 20.000 pe zi în timpul verii. Numărul turiştilor a crescut cu 300% din 1980, când se înregistrau aproximativ 1,5 milioane de vizitatori pe an, conform lui Antonio Paolucci, directorul Muzeelor Vaticane.

„Astăzi, Capela Sixtină riscă să devină victima propriului succes. Şase milioane de vizitatori reprezintă o cifră impresionantă, dar periculoasă pentru conservarea corespunzătoare a frescelor. Produce un amestec de praf adus din exterior, transpiraţie şi dioxid de carbon, care se acumulează pe suprafaţa frescelor şi le poate deteriora în timp”, a declarat Antonio Paolucci pentru publicaţia Vaticanului, L'Osservatore Romano.

Miercuri au început lucrările de înlocuire a sistemului de aer condiţionat şi de iluminat, care ar trebuie finalizate în octombrie.

Frescele pictate de Michelangelo, inaugurate în octombrie 1512 de Papa Iuliu al II-lea, au trecut printr-un proces de restaurare de 14 ani, care s-a încheiat în 1994.

Pe peretele din spatele altarului se află fresca „Judecata de Apoi”, pe care Michelangelo a pictat-o separat, în 1533 şi 1541.

Antonio Paolucci a afirmat că sistemul actual de aer condiţionat, de reglare a umidităţii, de înlăturare a prafului, filtrare şi control al microclimei a fost conceput pentru un număr mult mai mic de vizitatori.

În ultimii ani, au existat solicitări de limitare a numărului de turişti care pot vizita capela, iar directorul Muzeelor Vaticane a precizat la un moment dat că acest lucru ar putea deveni o necesitate.

Reglementările actuale ale Muzeelor Vaticane nu prevăd o limitare a numărului de turişti care vizitează zilnic acest obiectiv, deşi există un sistem de rezervări şi de stat la rând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri