Venezuela, imaginile disperării | 50 de zile de proteste

Data publicării:
venezuela proteste

Au fost lupte de stradă la Caracas în timpul protestelor faţă de preşedintele Nicolas Maduro. Sâmbătă s-au împlinit 50 de zile de la începutul manifestaţiilor prin care se cere demisia liderului din Venezuela, considerat principalul vinovat pentru starea în care se află ţara. De la începutul lunii aprilie aproximativ 50 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite în urma protestelor violente.

Marşul care a început paşnic a degenerat în adevărate lupte de stradă între opozanţii preşedintelui Nicolas Maduro şi forţele de ordine. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimea furioasă. Demonstranţii au venit cu scuturi improvizate şi căşti, dar nu au rezistat.

Aceste 50 de zile au fost practic un masacru asupra poporului Venezuelei. Astăzi, în ziua 50, în ciuda represiunii tot mai mari, există mai multă rezistenţă şi mai multă luptă pentru Venezuela”, a declarat Henrique Capriles, liderul opoziţiei.

La manifestaţia de amploare convocată de opoziţie au participat sute de mii de oameni. Ei nu mai cred în promisiunile puterii.

Este o minciună că guvernul vrea alegeri, de aceea am venit la protest să cer alegeri generale. Este singura cale de a pune în mişcare Venezuela şi de a ieşi din groapa în care ne-am afundat”, spune un protestatar.

„Mi-e frică să ies pe stradă, să nu găsesc hrană pentru copiii mei, să nu găsesc medicamente. Aceste lucruri mă sperie. De aceea am venit aici, pentru copiii mei”, explică o tânără.

Venezuela, cândva una dintre cele mai prospere ţări din America Latină, este în pragul colapsului. Cei mai mulţi locuitori ai ţării îl consideră vinovat pe preşedintele Nicolas Maduro, acuzat că a devenit un dictator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri