Vicepreşedintele Samsung, inculpat pentru corupţie

Data actualizării: Data publicării:
samsung

Moştenitorul imperiului Samsung a fost inculpat oficial azi pentru corupţie. El este acuzat de deturnare de fonduri, disimularea unor active în străinătate şi jurământ fals în faţa Instanţei, a anunţat Parchetul.

Procurorii spun că moştenitorul Samsung a mituit cu 40 de milioane de dolari o apropiata a preşedintei statului sud-coreean, pentru a obţine favoruri politice. Alţi patru membri ai conducerii companiei sunt vizaţi de acuzaţii similare.

În urmă cu două săptămâni, arestarea şefului Samsung a dus la scăderea acţiunilor societăţii comerciale la bursă.

Arestarea lui Jay Y. Lee a dat o nouă lovitură gigantului tehnologic din a patra mare economie asiatică.

Curtea Constituţională trebuie să ia luna viitoare o decizie referitoare la suspendarea preşedintelui Coreii de Sud de către Parlament, care, dacă va fi confirmată, va duce la prima înlăturare din funcţie a unui preşedinte sud-coreean ales democratic.

”Cei cinci directori vor fi acuzaţi de dare de mită, deturnare de fonduri şi ascunderea unor active în străinătate”, a declarat Lee Kyu-chul, purtător de cuvânt al unui procuror special care instrumentează cazul, citat de News.ro.

Lee va mai fi acuzat că a minţit sub jurământ în Parlament, a adăugat el.

Ceilalţi directori care vor fi puşi sub acuzare sunt vicepreşedintele Samsung Group, Choi Gee-sung, preşedintele Chang Choong-ki, preşedintele Samsung Electronics, Park Sang-jin, şi vicepreşedintele executiv Hwang Sung-soo, a spus purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al Samsung Group a refuzat să comenteze acuzaţiile.

Purtătorul de cuvânt Lee a spus că dosarul împotriva preşedintelui Park Geun-hye va fi înaintat unui procuror obişnuit, iar acesta rămâne suspect. Lee a semnalat că şi alte conglomerate ar putea fi implicate în investigaţie.

Park Geun-hye a fost suspendată de Parlament în decembrie din funcţia de preşedinte al Coreii de Sud,  în urma acuzaţiilor că împreună cu prietena sa apropiată Choi Soon-sil a exercitat presiuni asupra unor mari companii, între care Samsung, pentru a oferi donaţii unor două fundaţii care susţineau iniţiativele politice ale preşedintelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri