Victimele războiului care nu există

Data publicării:
militari soldati rusi fara insigna - GettyImages - 27 august 15

Detaliile despre militarii ruşi căzuţi pe frontul din Estul Ucrainei ar fi apărut pe un respectabil site rusesc de ştiri economice, Delovaya Zhizn. Un articol, despre care presa ucraineană spune că mai poate fi găsit doar în arhiva Google, arată că 2.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi, iar familiile lor au fost compensate cu echivalentul a 50.000 de dolari. Alţi 3.200 de militari au fost grav răniţi şi au primit un ajutor de invaliditate 25.000 de dolari.

Jurnaliştii din Marea Britanie au încercat să confirme aceste informaţii, însă nu au primit un răspuns din partea Kremlinului. Şi nici nu vor primi, deoarece preşedintele rus Vladimir Putin a dat un decret în luna mai prin care decesele militarilor, indiferent de condiţiile în care au survenit, sunt considerate secret de stat.

Citat de ziarul The Independent, unul dintre directorii Institutului de analiză Chatham House spune că articolul privind despăgubirile acordate militarilor este o nouă dovadă clară că Rusia este implicată direct în războiul din estul Ucrainei. Iar unul dintre colaboratorii Forbes a dat exemplu alte decizii şi declaraţii controversate ale administraţiei de la Moscova.

De exemplu, o asociaţie care susţine că reprezintă mamele soldaţilor ucişi în estul Ucrainei a fost catalogată de ministrul rus al justiţiei drept o organizaţie a agenţilor străini.

În plus, Boris Nemţov, unul dintre liderii fragilei opoziţii de la Moscova a fost ucis în timp ce lucra la un raport privind trupele trimise de Rusia în Ucraina. Kremlinul a declarat în repetate rânduri că singurii luptători ruşi prezenţi în regiunile separatiste est-ucrainene sunt foşti militari care şi-au dat demisia din armată. Însă Occidentul şi Kievul consideră că separatiştii sunt prea bine înarmaţi şi antrenaţi pentru a fi doar luptători voluntari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri