VIDEO 69 de ani de la tragedia de la Hiroshima. „O lume fără arme nucleare”

Data publicării:
hiroshima

Japonezii au comemorat miercuri o tragedie pe care vor, dar nu pot să o uite: dezastrul de la Hiroshima, lansarea primei bombe atomice din istorie. Atacul nuclear lansat de Statele Unite a ucis 140.000 de oameni.

Cu capetele plecate, mii de japonezi au ţinut un moment de reculegere în Parcul Memorialului Păcii din Hiroshima. Era ora locală 8:15, adică exact momentul în care, cu 69 de ani în urmă, o bombă atomică spulbera oraşul de pe faţa pământului.

Noi, japonezii, suntem singurele victime ale unui atac nuclear şi avem responsabilitatea să păstrăm lumea fără arme atomice”, a spus premierul Shinzo Abe.

100.000 de japonezi au pierit atunci într-o clipă, iar alţi 40.000 în anii care au urmat, cu trupurile măcinate de radiaţii. Zeci de oficiali au depus miercuri coroane de flori în memoria victimelor. Au stat alături de oameni de rând, cu toţii animaţi de acelaşi gând: o lume fără arme nucleare.

Ceremonia de la Hiroshima a avut loc la exact o zi după înmormântarea ultimului supravieţuitor al echipajului american care a lansat bomba. La scurt timp după atacul care a scris istorie neagră, bărbatul îşi mărturise speranţa: că nici o altă bombă nucleară nu va mai fi detonată. Speranţa s-a năruit însă trei zile mai târziu, când o altă încărcătură nucleară a fost lansată asupra oraşului Nagasakide aviaţia americană. 74.000 de oameni s-au stins pe loc. Cele două atacuri au determinat Japonia să capituleze şi să pună capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri