VIDEO. Adolescenți torturați la închisoare

Data publicării:
tineri inchisoare

Tineri încătuşaţi, legaţi de scaune asemănătoare cu cele electrice folosite altădată pentru executarea deţinuţilor. Au capetele acoperite complet de cagule pe care nu le pot îndepărta, prin care nu pot să vadă şi aproape nici să respire. Adolescenţi aproape nişte copii sunt dezbrăcaţi, umiliţi şi intimidaţi. Gardienii aruncă în ei cu gaze lacrimogene şi furtunuri cu apă. Ororile au ieşit la lumină după ce presa a pus mâna pe înregistrările camerelor de supraveghere. Australienilor nu le vine să creadă că asemenea abuzurile sunt posibile în ţara lor.

Gillian Triggs, comisar pentru drepturile omului: „Ce să mai vorbim de tratamentul fizic aplicat copiilor, cu gaze lacrimogene, dezbrăcarea lor, plasarea lor în izolare pentru perioade atât de mari de timp.”

Centrul de detenţie din Darwin este de fapt o închisoare de maximă securitate pentru delincvenţii adolescenţi cu probleme de comportament. Nicio problemă de comportament nu poate justifica însă asemenea abuzuri. Iar plângeri legate de gardieni au existat încă de la deschiderea centrului în 1991. Logic, mulţi australieni se întreabă de ce autorităţile cer anchete abia acum.

Adam Giles, şeful guvernului din Teritoriul Nordic, Australia: „Cred că a existat un efort de muşamalizare timp de mulţi ani. Una dintre înregistrările pe care le-am vazut este din 2010, iar eu cred că toate acestea se întâmplă de foarte mult timp.”

Investigaţia este şi mai delicată: 96% dintre tinerii încarceraţi în închisorile din nordul Australiei provin din rândul aborigenilor. Astfel că acuzaţiilor de abuz li se adaugă şi cele de discriminare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri