VIDEO. Ambasada SUA la Havana, redeschisă oficial

Data publicării:
kerry redeschidere ambasada cuba - GettyImages-483982722-14082015

Cooperarea dintre cele două ţări a intrat în etapa de normalizare la începutul acestui an şi a culminat cu inaugurarea ambasadei cubaneze la Washington la data de 20 iulie.

„Este pentru prima dată când un secretar american de Stat a venit în Cuba din 1945”, a subliniat șeful diplomației americane, în discursul rostit la Havana, în care a vorbit și în spaniolă.

„Cu adevărat, aceasta este o ocazie memorabilă, o zi în care se dau deoparte bariere vechi şi se explorează noi posibilităţi. În acest spirit declar în numele ţării mele că Statele Unite au primit cu satisfacţie reluarea relaţiilor cu poporul şi Guvernul Cubei”, a spus John Kerry. (Urmăriți în materialul video de mai sus întregul discurs)

„Lucrurile nu se vor schimba peste noapte. Dar vom vedea o intensificare a cooperării. Vor fi reîntregite familii. Noi sperăm că Guvernul cubanez va lua singur deciziile care vor pune în mişcare procesul schimbării. Noi vom pleda, evident, pentru democraţie, pentru respectarea dreptului cetăţenilor de a-şi alege singuri viitorul”, a mai spus șeful diplomației americane.

El a reamintit că administrația Barack Obama este „ferm favorabilă” ridicării embargoului american impus Cubei. Numai că, în Congresul dominat de republicani, părerea nu este unanim împărtășită.

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

John Kerry este primul secretar de Stat care merge Cuba în ultimii 70 de ani. Chiar dacă momentul reprezintă un pas important în reconstruirea relaţiei bilaterale, mai sunt de trecut numeroase piedici. Astfel, Cuba cere Statelor Unite să anuleze embargoul economic şi să-i restituie controlul bazei militare de la Guantanamo, unde în acest moment se află cel mai temut centru de detenţie pentru terorişti. De cealaltă parte, Washingtonul ridică problema respectării drepturilor omului şi pledează pentru restituirea proprietăţilor americane confiscate de regimul lui Fidel Castro.

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

El Lider Maximo, retras din viaţa publică, nu pare să împărtăşească dorinţa de a relua relaţiile cu Statele Unite. Într-un editorial prezentat la televiziunea de stat, el le-a reproşat cubanezilor că au uitat lecţiile trecutului. Fidel Castro a publicat editorialul pe 13 august, zi în care a împlinit 89 de ani. Aniversarea şi-a petrecut-o alături de preşedinţii Boliviei şi Venezuelei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri