VIDEO. Ambasador american atacat la Seul. Reacţia Coreei de Nord

Data publicării:
atacator ambasador sua - getty

Ambasadorul Statelor Unite în Coreea de Sud a fost atacat, joi dimineața, cu un cuţit. Diplomatul american a fost rănit la faţă de un bărbat care a cerut unificarea Coreei de Nord cu cea de Sud. Cele două țări sunt pe picior de război de mai bine de 50 de ani.

Atacul a avut loc în timp ce Mark Lippert participa la o conferinţă organizată la Seul. Un sud-coreean s-a apropiat de el şi l-a lovit peste faţă cu un cuţit, înainte ca gărzile de corp să poată interveni. Câteva secunde mai târziu, ambasadorul american a fost condus în afara clădirii şi transportat la spital.

„Sângerez, sângerez! (...) Am nevoie rapid de o ambulanţă! Duceţi-mă la spital!” a cerut ambasadorul, imediat după atac, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

Medicii spun că diplomatul american a fost foarte norocos, fiindcă o tăietură mai adâncă îi putea fi fatală.

Lew Dae-Hyun, medic: „Dacă tăietura era cu unul sau doi centimetri mai adâncă, ar fi atins carotida, iar acest lucru ar fi dus la o situaţie serioasă, i-ar fi putut pune viaţa în pericol”.

Diplomatul în vârstă de 42 de ani a fost operat cu succes pentru două tăieturi profunde la obraz și la mâna dreaptă și se află în stare stabilă, au anunțat medicii chirurgi. El va rămâne două sau trei zile sub observație.

Sunt bine și am un moral bun!", a dat asigurări Mark Lippert pe contul său de Twitter, după operație.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Atacatorul este un naţionalist cunoscut poliţiei. Bărbatul a organizat atacul de acum nemulţumit de exerciţiile militare comune pe care trupele americane şi sud-coreene le fac în această perioadă.

„Nu am fost reunificaţi! Exerciţiile de război trebuie oprite!”, a strigat acesta în momentul arestării. Agresorul nu este la primul gest violent. În 2010, el a aruncat cu o piatră în ambasadorul Japoniei la Seul, faptă pentru care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

La scurt timp după atac, preşedintele Barack Obama l-a sunat pe ambasadorul rănit şi s-a interesat de starea lui de sănătate. Incidentul a fost condamnat de preşedintele sud-coreean. Coreea de Nord, în schimb, l-a calificat drept o pedeapsă meritată.

Reacția Coreei de Nord. Cine este atacatorul

„O pedeapsă meritată pentru războinicii de americani", a titrat agenția oficială KCNA, la câteva ore după agresiune, percepută de către regimul de la Phenian drept „un act de rezistență” față de prezența americană în Peninsula Coreeană, scrie Agerpres.

Atacatorul, înarmat cu un cuțit de bucătărie de circa 25 de centimetri, s-a aruncat asupra diplomatului la începutul unei reuniuni la Institutul Cultural Sejong, în centrul capitalei Seul.

Poliția l-a identificat pe suspect ca fiind Kim Ki-Jong, un bărbat de 55 de ani, condamnat după ce a aruncat cu o piatră asupra ambasadorului Japoniei la Seul în 2010. Acesta este anchetat în prezent. Se pare că în momentele atacului și arestării el și-ar fi luxat o gleznă. În timp ce era dus la spital pentru a primi îngrijiri din cauza durerilor la gleznă, agresorul a declarat presei că și-a pregătit de zece zile atacul.

În imaginile video de după atac, se vede cum ambasadorul este scos repede din imobil. El ține o mână pe obrazul drept însângerat, în timp ce cealaltă mână, de asemenea plină de sânge, avea urma unei răni.

Președintele sud-coreean Park Geun-Hye a denunțat agresiunea, considerând-o un atac la alianța militară dintre Coreea de Sud și SUA.

Membrii serviciilor de securitate și polițiștii s-au năpustit asupra atacatorului, care purta haine coreene tradiționale și, în timpul atacului, a strigat un slogan împotriva războiului și pentru reunificarea Peninsulei Coreene.

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Bărbatul conducea o mișcare naționalistă care organiza cu regularitate manifestații împotriva pretențiilor teritoriale ale Japoniei asupra unui grup de insule controlate de Coreea de Sud, notează AFP.

El avea și un blog pe care s-a exprimat în această săptămână împotriva manevrelor militare între Coreea de Sud și SUA care tocmai au început, susținând că acestea fac imposibilă reluarea dialogului intercoreean.

Aceste ample exerciții desfășurate anual de Coreea de Sud și SUA stârnesc invariabil reacții violente din partea Coreei de Nord.

Peste 30.000 de militari americani sunt staționați în permanență în Coreea de Sud, iar SUA asigură comandamentul operațional în caz de conflict cu Coreea de Nord.

Potrivit unor surse ale serviciilor secrete sud-coreene, citate de agenția Yonhap, bărbatul s-a deplasat în șase rânduri în Coreea de Nord între 2006 și 2007. El a încercat de asemenea să ridice la Seul un monument în memoria liderului nord-coreean Kim Jong-il după moartea acestuia în 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri