VIDEO. Clipele tragediei de pe Everest, filmate de alpiniști

Data publicării:
everest dupa avalansa

Momentul producerii avalanşei de pe Everest a fost surprins de mai mulţi alpinişti aflaţi în tabăra de bază. Au reuşit să se salveze doar pentru că au alergat cât au putut de repede din calea tonelor de zăpadă şi gheaţă care alunecau pe versanţi.

Alpiniştii care au filmat aceste momente au scăpat cu viaţă. La fel şi doi colegi de-ai lor, surprinşi de valul de zăpadă în apropierea taberei de bază.

În schimb, 22 de colegi de-ai lor au fost scoşi fără suflare de sub tonele de zăpadă. Iar numărul ar putea creşte, pentru că oficialii indieni susţin că peste 200 de alpinişti sunt în continuare pe munte şi nimeni nu ştie nimic de soarta lor.

Şi în timp ce elicopterele echipelor de salvare aterizau încontinuu în tabăra de bază pentru evacuarea răniţilor, un alt cutremur a avut loc. A fost o replică a celui de sâmbătă şi a declanşat alte trei avalanşe pe Everest.

„Pământul tocmai s-a cutremurat şi bucăţi mari de gheaţă s-au desprins din acest gheţar. Ne-am speriat, iar vremea nu dă semne că se va îmbunătăţi, a început din nou să ningă”, spune Arjun Vajpal, alpinist.

Smal part of my avalanche video in low resolution to be able to upload.

Posted by Jelle Veyt on Saturday, April 25, 2015

În tabăra de bază este în continuare şi alpinistul român Alex Găvan, care a descris pe Facebook situaţia de acolo.

„Lucrurile s-au mai liniştit, dar tabăra de bază arată ca după o explozie nucleară. E multă deznădejde şi incertitudine printre oamenii de aici”, a scris el.

În acelaşi timp, un alt alpinist român, Justin Ionescu, aflat câteva mii de metri mai sus pe munte, scria şi el pe Facebook: „Sunt în tabăra 1 împreună cu Zsolt Torok. Suntem bine, după 24 de ore de coșmar”.

Patru alpinişti români se aflau pe „acoperişul lumii” în momentul producerii avalanşei. Alex Găvan, care era în tabăra de bază când a lovit avalanşa, a rămas acolo pentru a ajuta la îngrijirea răniţilor. Alţi doi, Zsolt Torok si Justin Ionescu, erau în Tabăra 1. Sunt tot acolo şi în acest moment şi nu pot coborî pentru că traseele au fost distruse de avalanşă. Cel mai norocos dintre alpiniştii români de pe Everest a fost Teo Vlad, aflat pe versantul nordic. Aici impactul a fost mic şi într-un final, a reuşit să coboare în Tabăra de Bază de pe partea tibetană.

Un alt român care voia să urce pe Everest s-a retras din cursă chiar înaintea tragediei.

Am avut un accident şi am refuzat să continui singur expediţia fără partenerul meu. Era şi un sezon destul de prost, multă zăpadă. Ca dovadă că o parte din avalanşele provocate de cutremur au fost devastatoare. Mă bucur că sunt în ţară”, a spus Horia Colibăşanu.

NEPAL EARTHQUAKE: A deadly avalanche left at least 18 people dead and dozens injured when it swept through Mount Everest...

Posted by FB Newswire on Sunday, April 26, 2015

Printre cei care au murit pe Everest este şi Dan Fredinburg, şeful proiectelor speciale de la Google. Bărbatul de 33 de ani era într-o expediţie alături de trei colegi. Mare iubitor al muntelui, Dan Fredinburg a condus mai multe echipe Google pe unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume, unde făcea poze pentru Google Maps. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri