VIDEO. Cum arată orașul sirian Kobani, eliberat de sub controlul Statului Islamic după patru luni de confruntări

Data publicării:
kobani 1

Teroriştii de la Statul Islamic au luat cu asalt Kobani în septembrie anul trecut, cu armament greu furat din Irak. Mii de localnici au fugit din calea luptelor. Coaliţia internaţională a bombardat intens poziţiile islamiştilor, iar oraşul a fost transformat în ruină.

Au fost aproximativ 600 de lovituri aeriene. Să facem o rotaţie pentru a vă arăta rezultatul acestor bombardamente. O intensitate a loviturilor împotriva Statului Islamic pe care nu am mai văzut-o nicăieri. Uitaţi-vă la această stradă. Fiecare clădire, fiecare automobil a avut de suferit. A fost suficient pentru a-i alunga pe luptătorii islamişti de aici”, relatează Quentin Sommerville, corespondent BBC.

După ce teroriştii de la Statul Islamic au fost alungaţi, localnicii prind curaj şi se întorc unde ştiau că erau casele lor. Mulţi găsesc un morman de cărămizi. În mijlocul ruinelor au trăit însă cei care nu au vrut să îşi abandoneze locuinţele. O femeie a rămas în casa ei împreună cu copiii şi nepoţii.

„Am trecut prin multe greutăţi. Ne-a fost foame, ne-a fost sete, nu aveam nicio apărare în faţa combatanţilor. Ei au rămas şi am rămas şi noi, în subsol. Când aveau mâncare, ne dădeau şi nouă”, spune femeia.

„Dacă nu aţi văzut infernul care a fost aici, îl vedeţi acum. Dar oficialii kurzi nu ne-au abandonat, mergem la şcoală acum şi suntem foarte fericiţi”, spune o fetiță.

Doar cartierele din estul oraşului Kobani au scăpat. Acolo nu s-au dus lupte.

Acum vedem un cu totul alt mod de viaţă, semne ale victoriei, oameni care s-au întors. Statul Islamic nu a ajuns până aici. Am văzut unde au fost bombardamentele, dezastrul care a fost în vest. Oamenii cred că Statul Islamic a plecat şi a plecat definitiv. Dar nu au plecat departe. La 5-10 mile (n.r. 8-15 km) în acea direcţie este linia frontului, unde luptele continuă”, relatează corespondentul BBC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri