VIDEO. Evacuare din Crimeea chiar sub nasul rușilor. Echipa Digi24 a vorbit cu militarii ucraineni, lângă Sevastopol

Data publicării:
ocnaru in sevastopol

De altfel, tensiunea este foarte ridicată în toate bazele militare din Crimeea. Într-una dintre acestea au intrat miercuri şi trimişii speciali Digi 24 din Crimeea. Este vorba de baza de lângă Sevastapol, în care sunt militarii ucraineni asupra cărora au fost trase ieri mai multe focuri de avertisment.

Foarte puţini oameni auziseră până acum de aeroportul militar din Belbek. A devenit cunoscut după ce acolo au fost trase primele focuri de armă, de la intrarea trupelor ruse în Crimeea.

Zeci de militari ucraineni au încercat să preia controlul aeroportului, după ce acesta fusese ocupat de trupele ruse. Nu au reuşit şi s-au retras în baza lor, aflată la trei kilometri distanţă. Echipa Digi24 din Crimeea a stat de vorbă cu ei şi a aflat cum au trăit cele mai tensionate momente de la declanşarea conflictului din Crimeea.

„Când au început să tragă, am trecut printr-un moment de spaimă. Când ne-am apropiat, însă, mi-am dat seama că nu vor trage în noi şi mi s-a luat o piatră de pe suflet”, a relatat un militar ucrainean.

Chiar dacă nu mai este la fel de puternică, teama există în continuare în rândul trupelor ucrainene. Însă un alt sentiment pare mult mai intens. „De cinci zile suntem în alertă maximă, cu cât ne presează ei mai tare, cu atât suntem mai hotărâţi să nu cedăm”, mărturisește un militar.

Sunt pregătite avanposturi, armele sunt încărcate, iar porţile sunt foarte bine ferecate, astfel încât nimeni să nu se apropie.

Tensiuni sunt, de altfel, în toate bazele militare din Crimeea, inclusiv în cele de la Marea Neagră. Flota rusească a blocat navele marinei militare ucrainene lângă Sevastopol.

În portul Sevastopol, chiriaşii au devenit stăpâni. Au venit şi alte fregate ale ruşilor, iar flota ucraineană a fost nevoită să plece din aceste ape teritoriale.

Lucru care nu pare să-i deranjeze prea mult pe localnicii din Crimeea.

Oamenii vor mai degrabă apropierea de Rusia decât de Europa, iar dovezi sunt peste tot - pe copaci au fost lipite afişe în care localnicii spun că vor să scape de fascişti şi că pământul Crimeei este pământ rusesc.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri