VIDEO. Fraudă filmată la referendumul din Turcia

Data actualizării: Data publicării:
MsS9TzjcBBSkEObB

Scene incredibile au avut loc duminică, într-o secție de votare din orașul Adıyaman, din provincia cu același nume a Turciei. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile au fost publicate de site-ul de știri tr724.com și a stârnit dezbateri aprinse pe rețelele de socializare. Un bărbat este filmat în timp ce ștampilează mai multe buletine de vot pe partea cu opțiunea „Evet” (Da – n.red.), adică voturi în favoarea acordării de puteri sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce un altul le contabilizează.

Iată că apar tot mai multe semne de întrebare cu privire la validitatea referendumului din Turcia, care i-a deschis calea lui Erdogan spre puteri sporite. De altfel, Opoziţia a acuzat Puterea că a trişat şi a cerut anularea rezultatelor.

Turkey Holds A Referendum On Significant Constitutional Amendments
Așa arată un buletin de vot la referendum. Foto: Gulliver/GettyImages

Partidul Republican al Poporului susține că cel puţin două milioane şi jumătate de buletine de vot au fost folosite deşi nu aveau ştampila comisiei electorale. Nimic în neregulă, consideră autorităţile care susţin că s-a procedat la fel şi în trecut. Totuşi nevalidarea acelor voturi ar fi putut schimba deznodământul referendumului, cred cei care se opun schimbării Constituţiei din Turcia.

La rândul lor, observatorii au atras atenţia că turcii nu au fost bine informaţi despre ce vor vota.

Alegătorilor nu li s-au oferit informaţii imparţiale ale aspectelor-cheie ale reformelor. Libertăţile fundamentale, esenţiale, pentru un proces democratic, în general, au fost îngrădite”, a spus Cezar Preda, observator al Consiliului Europei.

În ciuda neregulilor semnalate de opoziţie, referendumul a fost validat. Rezultatul a fost strâns: 51,4 la sută dintre votanţi au fost pentru modificarea Constituției, iar 48,6 la sută au spus NU.

Modificările intră în vigoare peste doi ani după alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Până atunci, o perioadă de tranziţie va permite trecerea treptată de la sistemul de guvernare parlamentar la cel prezidenţial. O primă măsură a fost anunţată deja. Recep Tayyip Erdogan va putea renunţa la neutralitatea politică şi se va putea reînscrie, de la sfârşitul acestei luni, în partidul pe care l-a fondat şi care acum reprezintă cea mai mare forţă din Parlament.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri