VIDEO. Gheişă la 91 de ani

Data publicării:
Gheisa

Yuko Asakusa nu-şi arată deloc vârsta. Are 91 de ani şi respectă cu sfinţenie tabieturi străvechi atunci când se pregăteşte pentru rolul de gheişă: se machiază, se coafează şi îşi aranjează kimonoul cu migală, atentă la fiecare cută.

Nu am decât 91 de ani. Şi spun asta cu un scop. Pentru că atunci când spun că am doar 91 de ani, clienţii mei râd, râd în hohote”, spune Yuko Asakusa, gheişă. Yuko e cunoscută îşi apreciată în breaslă pentru că, în pofida vârstei, ştie exact ce resposabilităţi are. Şi face totul cu bucurie şi mândrie.

Orice s-ar întâmpla, îmi place ceea ce fac. Îmi place să cânt, să dansez. Nu te poţi numi gheişă dacă nu îţi place ceea ce faci”, spune Yuko Asakusa.

La 91 de ani, Yuko Asakusa are o agendă plină. Sunt luni în care are şi câte 20 de evenimente pe care trebuie să le onoreze. Iar în timpul liber, le învaţă pe tinerele care vor să devină gheişe secretele acestei meserii.

Din cauza conotaţiei negative atribuite acestei meserii, tot mai puţine tinere vor să devină gheişe. În întreaga Japonie mai sunt doar 1000 de doamne de companie care cântă, dansează, oficiază ritualul ceaiului şi întreţin conversaţiile la diverse evenimente cu oaspeţi de seamă. La începutul secolului trecut erau aproximativ 80.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri