VIDEO „Nu” vânzării de nave de război Mistral către Rusia. Protest în Franţa cu steagul Ucrainei în mâini

Data publicării:
mistral-1

Zeci de persoane au protestat duminică în portul francez Saint-Nazaire faţă de livrarea de nave de război Mistral către Rusia. Cu steagul Ucrainei în mâini, manifestanţii i-au cerut preşedintelui francez să oprească tranzacţia cu Moscova.

Demonstraţia are loc după ce ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Driana anunţat vineri că Parisul intenţionează să onoreze contractul în valoare de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu Moscova. Ar trebui să livreze prima navă în octombrie, aşa că schimbări sunt încă posibile.

Chestionat la Vilnius pe această temă, secretarul General al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat că Franţa este cea care trebuie să decidă ce va face cu navele sale.

Recent, Washingtonul şi-a făcut din nou cunoscută nemulţumirea faţă de decizia Franţei de a livra nave Rusiei. Pe de altă parte, trei membri ai Congresului SUA au propus duminică o alternativă – Franţa să vândă sau să închirieze navele Alianţei Nord-Atlantice.

Fiecare navă de tip Mistral poate transporta până la 16 elicoptere, patru ambarcaţiuni de aterizare, 60 de vehicule armate şi 700 de militari.

în martie, ministrul de Externe Laurent Fabius spunea că Franţa ia în considerare anularea contractului cu Rusia în cazul unui al treilea val de sancţiuni. Ulterior, Parisul a anunţat că va livra Rusiei doar structura navelor, nu şi încărcătura cu armament.

Americanii critică Parisul pentru decizia luată pentru că văd în ea o lipsă de fermitate a Franţei faţă de sancţionarea Rusiei. E o formulă diplomată de a spune că, de fapt, Franţa îşi urmăreşte interesul indiferent de circumstanţe.

În replică, Parisul spune că Statelor Unite le vine uşor să dea lecţii atât timp cât nu sunt afectate de sancţiunile impuse de Rusia. Dacă nu ar livra navele, Franţa ar trebui să achite costul acestora. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri