VIDEO. Un vulcan a erupt brusc în Japonia: un mort și 30 de răniți

Data publicării:
japan volcano 1280 1a2co18-1a2co1e

 

Victimele au fost surprinse de erupţie pe munte. Coloane de cenuşă de câţiva kilometri au fost aruncate în aer de vulcanul Ontake, aflat la 200 kilometri depărtare de capitala Tokyo. 

Zeci de persoane au rămas prizoniere la peste 2000 de metri altitudine şi vor fi nevoite să îşi petreacă noaptea în adăposturile din apropierea vârfului.

În doar câteva secunde, nori de fum uriasi s-au ridicat din conul vulcanic şi au acoperit cerul în timp ce bucăţi mari de rocă au fost aruncate în văzduh. În momentul erupţiei, sute de turişti se aflau pe muntele Ontake o destinaţie populară pentru cei care ajung în această parte a Japoniei. Speriaţi, oamenii au luat-o la fugă, dar pe o rază de trei kilometri totul a fost acoperit de un strat gros de cenuşă albă.

Autorităţile nipone au ridicat nivelul de alertă la 3 pe o scară de 5 puncte. În plus, cursele aeriene care urmau să treacă prin zonă au fost redirecţionate pentru a evita norii de cenuşă. Echipajul unui avion a raportat autorităților că fumul poate ajunge la o altitudine de peste 10.000 de metri, aşa că pentru a fi evitat orice incident, cursele aeriene care urmau să treacă prin zonă au fost redirecţionate.

Experţii seismologici au avertizat că vulcanul urmează să erupă şi nou şi au cerut oamenilor care locuiesc în apropiere să evacueze urgent zona.

Încă încercăm să aflăm ce s-a întâmplat. Trebuie să facem tot posibilul pentru a-i ajute pe cei aflaţi în nevoie şi să asigurăm siguranţa alpiniștilor”, a declarat Shinzo Abe, premierul Japoniei.

„Există posibilitatea ca erupţia să continue. Îi sfătuim pe cei care locuiesc pe o rază de patru kilometri în jurul vulcanului să fie atenţi la pietrele aruncate de erupţiei”, a declarat un vulcanolog.

Ultima erupție majoră de pe Muntele Ontake s-a produs în 1979, când vulcanul a aruncat peste 200.000 de tone de cenușă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri