VIDEO. Vehicule militare la granița Ungariei cu Croația

Data publicării:
vehicule

ACTUALIZARE 15.15. În localitatea Beli Manastir, refugiații s-au călcat în picioare pentru a prinde un loc în autocare.  

ACTUALIZARE 13.23. Apar primele vehicule militare la granița dintre Croația și Ungaria. Armata ungară desfășoară efective suplimentare împotriva refugiaților. 

ACTUALIZARE 13.02. Violenţele în Croaţia, mai exact în oraşul Beli Manastir, aproape de frontiera cu Ungaria. Sute de refugiați dornici să ajungă în ţara vecină s-au încăierat între ei. Depăşită de situaţie, poliţia a reuşit cu greu să îi despartă.

ACTUALIZARE 12.45. Primele arestări la granița dintre Ungaria și Croația. Polițiștii ungari au prins un grup de 11 refugiați care au trecut ilegal frontiera.


Gardul de la granița cu Croația va avea o lungime de 41 de kilometri și o înălțime de trei metri, a anunțat, astăzi, premierul ungar, Viktor Orban. Primul rând al gardului, cel de sârmă ghimpată, va fi gata chiar astăzi.

Peste 13.000 de imigranţi au intrat în Croația în ultimele zile, iar guvernul de la Zagreb se aşteaptă ca numărul lor să crească la douăzeci de mii, până la sfârşitul lunii septembrie. Cei mai mulţi vor să meargă în Germania, unde numai ieri au ajuns peste nouă mii de oameni.

Intervenţia în forţă a autorităţilor maghiare, de la punctul vamal Roszke-Horgoș, şi-a atins scopul. Imigranţii care aşteptau de luni noapte în zona de tranzit au început să plece spre Croaţia. Autocare pline cu oameni au pornit în zori spre Şid, cel mai apropiat oraş de la graniţa Serbiei cu Croația.

Sunt confuz, confuz şi speriat de această ţară (n.r.: Ungaria). Aşa că plec de aici”, spune un refugiat.

De la Șid, oamenii continuă drumul pe jos. În prima localitate croată, Tovarnik, sunt luaţi în primire de voluntarii Crucii Roşii.

„Aici sunt cam 4.000, 5.000 de oameni. Aşteaptă trenul. Vor să ajungă la Zagreb şi apoi, bineînţeles, în Germania sau Suedia”, explică un purtător de cuvânt al Crucii Roșii Croația.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că autoritățile locale au luat măsuri de direcționare a refugiaților către puncte de frontieră secundare precum Tovarnik, Ilok sau Batina, dar nu se înregistrează probleme deosebite în ceea ce privește circulația rutieră.

În ceea ce priveşte circulația feroviară, se înregistrează probleme la gara din localitatea Tovarnik situată pe ruta feroviară Belgrad-Zagreb în apropierea punctului de frontieră dintre Croația cu Serbia, existând un aflux de aproximativ 2.500 de migranți care așteaptă să fie transportați spre diferite locații din Republica Croația. Autoritățile croate nu au decis o eventuală suspendare a traficului feroviar pe ruta Belgrad-Zagreb.

Întrucât situaţia din teren poate suferi modificări de la o oră la alta, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în R. Croaţia să consulte paginile de internet ale Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en , Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr), pentru informaţii actualizate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte pagina de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale.

Citiți și:

CORESPONDENȚĂ Digi24. Croația, noul punct fierbinte pe harta migrației în Europa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri