Vigilență sporită în mai multe țări europene. ISIS, sub presiune în Irak

Data publicării:
ramadi captura

Poliţia belgiană a arestat două persoane suspectate că plănuiau atacuri la Bruxelles în ultima zi din an. Acestea nu au legături cu autorii atentatelor de la Paris, precizează procurorii. Pe de altă parte, nivelul de alertă din Bruxelles a fost ridicat, din cauza temerilor că şi unele secţii de poliţie ar putea fi vizate de atacuri.

La Londra, un tribunal i-a declarat vinovaţi pe doi islamişti britanici, soţ şi soţie, care plănuiau un atac asupra unui centru comercial. Cei doi au fost acuzaţi de implicare în activităţi teroriste după ce în locuinţa lor au fost găsite substanţe chimice periculoase.

Iar în Italia, autorităţile au expulzat un suspect de terorism de origine marocană. Bărbatul de 40 de ani, un fost cleric musulman, ar fi intenţionat să comită atacuri teroriste după care să fugă în Siria. În ultima lună, Italia a scos din ţară 65 de suspecţi de activităţi teroriste.

Şi la Moscova este alertă antiteroristă. Autorităţile au luat o măsură fără precedent şi interzic accesul în celebra Piaţă Roşie în noaptea de Revelion. Oficialii ruşi şi-au motivat oficial decizia prin faptul că aici ar urma să fie înregistrat un concert, dar tot mai multe voci susţin că adevăratul motiv este riscul unor atentate teroriste.

Zece lideri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic au fost ucişi, în ultima lună, în urma raidurilor aeriene ale coaliţiei internaţionale. Informaţia a fost făcută publică de un purtător de cuvânt al Pentagonului. Acesta a precizat că unul dintre jihadişti avea legături cu reţeaua teroristă care a acţionat la Paris, iar altul îl cunoştea direct pe Abdelhamid Abaaoud, organizatorul atacurilor din capitala Franţei. Cel puţin 30 de raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale au avut loc, în ultimele două zile, în Irak şi Siria asupra poziţiilor organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Premierul irakian spune că ţara sa este hotărâtă să alunge defintiv gruparea Stat Islamic. Ţinta guvernului de la Bagdad este acum oraşul Mosul, din care teroriştii controlează resursele petroliere din nordul ţării. Experţii militari avertizează însă că organizaţia va opune o rezistenţă mult mai puternică decât la Ramadi, oraşul recucerit luni de forţele guvernamentale.

ISIS, sub presiunea irakienilor

De 24 de ore, drapelul irakian flutură din nou pe clădirile guvernamentale din Ramadi. Sau mai exact, pe ce a mai rămas din ele, pentru că cea mai mare parte a oraşului din sud-vestul Irakului este o imensă ruină, în urma luptelor intense dintre jihadişti şi armata irakiană.

Recucerirea oraşului Ramadi este un punct de cotitură din punct de vedere strategic în lupta cu această grupare extremistă. Este legată direct de recucerirea altor oraşe controlate de jihadisşti: Fallujah, Al-Qaim, arată un analist irakian.

Unii experţi susţin însă că organizaţia condusă de Abu Bakr al-Baghdadi nu a fost învinsă, ci s-a retras strategic, pentru că scopul teroriştilor nu era controlul permanent al oraşului aflat la 90 de kilometri de capitala Bagdad. Ei voiau doar să ţină în şah trupele guvernamentale, pentru a le îngreuna înaintarea spre nord, unde e principalul fief ISIS din Irak, oraşul Mosul. Or, exact acesta este vizat acum de oficialii irakieni.

„Vreau să vă asigur că vom elibera şi oraşul Mosul, ceea ce va fi lovitura fatală şi finală grupării Stat Islamic, aşa cum e voia poporului”, a spus Haider al-Abadi, premierul Irakului.

Un prim efect al pierderii oraşului Ramadi de către gruparea Stat Islamic este tăierea căilor de aprovizionare ale jihadiştilor din Siria şi între regiunile controlate de ei în sudul şi nordul Irakului. Asta le va slăbi poziţiile din nord, în jurul Mosulului, unde sunt presaţi şi de armata irakiană, şi de trupele autonome ale kurzilor.

Dincolo de realitatea din teren, victoria armatei irakiene are şi o importanţă simbolică. Oficialii irakieni speră că înfrângerea de la Ramadi va duce la demoralizarea luptărilor islamişti.

„Este o victorie psihologică asupra acestei grupări extremiste, pentru că provincia Anbar este una dintre cele mai importante regiuni controlate de gruparea Stat Islamic. Vă reamintesc faptul că în această provincie, jihadiştii au proclamat înfiinţarea unui aşa-numit emirat cu centrul administrativ la Falujjah”, a explicat un analist irakian.

Citiți și: 

Mascaţii vor asigura liniştea de sărbători în marile orașe
Cetăţeanul iordanian declarat indezirabil a fost reținut. SRI: Se putea implica în acțiuni împotriva României
Liderul mișcării „64 de comitate” este audiat la București

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri