Virusul Zika, combătut cu detergent de rufe

Data publicării:
zika eprubeta analize - GettyImages-507416672-1

Un biochimist din Chile a creat o substanţă ce poate fi adăugată în detergentul de rufe, pentru a asigura protecţie împotriva ţânţarilor timp de o zi. Această metodă este mai eficientă decât sprayurile sau cremele împotriva ţânţarilor care se găsesc în farmacii.

Laura Borgel, toxicolog: „Substanţele care sunt acum pe piaţă au o durată de viaţă mică. Trebuie să le aplici de mai multe ori şi, uneori, pot apărea reacţii adverse. Cu acest detergent, este ca şi cum ai avea o aură, pentru că emite substanţa activă în mod constant”.

Cercetătorii cred că, dacă această "barieră biologică" ar fi folosită la scară largă, ţânţarii care răspândesc virusul Zika şi alte boli nu s-ar înmulţi atât de rapid. Substanţa trebuie însă testată înainte de a fi lansată pe piaţă.

Între timp, autorităţile americane se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri în Statele Unite, odată cu apropierea sezonului cald.

Thomas Frieden, directorul Centrului de control şi prevenire a bolilor: „Avem 600 de angajaţi care pregătesc acţiuni. Suntem activaţi la nivelul 1, cel mai ridicat nivel de alertă al centrului nostru. Avem oameni în Brazilia, Columbia şi Puerto Rico cercetând şi învăţând din această situaţie în desfăşurare”.

Pe de altă parte, un studiu efectuat pe o epidemie de Zika din Polinezia franceză din octombrie 2012-aprilie 2014 a arătat că virusul Zika provoacă sindromul Guillain-Barré la 2,4 cazuri din 10.000. Este vorba de o afecţiune neurologică ce poate antrena paralizia membrelor şi a căilor respiratorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri