Vizită de 40 de miliarde de euro. Dineu de stat pentru Xi Jinping, la Londra

Data publicării:
GettyImages-493455880

O imagine cum se vede destul de rar la Buckingham: regina Marii Britanii a păşit alături de preşedintele chinez în sala de protocol a palatului. A fost un dineu fastuos oferit în cinstea invitatului de la Beijing, la care au participat, printre alţii, premierul David Cameron, ducele şi ducesa de Cambridge, dar şi prinţul Harry. Prinţul Charles, foarte apropiat de liderul spiritual tibetan Dalai Lama, a preferat să nu fie prezent.

Creşterea rapidă a economiei şi dezvoltarea au transformat vieţile oamenilor din China şi au scos sute de milioane de oameni din sărăcie. O realizare uriaşă şi istorică, cu efecte pozitive de lungă durată asupra vieţii oamenilor”, a spus suverana britanică.

Comunicarea dintre culturile chineză şi britanică le-a îmbogăţit, dar a adus şi o contribuţie importantă la progresul umanităţii”, a spus preşedintele Chinei.

Activiştii pentru drepturile omului susţin, însă, că primirea fastuoasă de care a avut parte Xi Jinping se datorează sumelor uriaşe aduse de China în economia Marii Britanii. Doar anul trecut, investiţiile chinezilor din Regatul Unit s-au ridicat la aproape patru miliarde şi jumătate de euro.

Guvernul britanic întinde covorul roşu (pentru Xi Jinping, n.red.) datorită banilor chinezi şi investiţiilor, dar nu trebuie să uităm drepturile oamenilor, valorile şi libertatea democraţiei”, a spus Tsering Passang, lider al comunităţii tibetane.

Primirea lui Xi Jinping de către regina Elisabeta a doua a fost salutată cu 41 de salve de tun, iar cei doi şefi de stat au călătorit împreună, în caleaşcă.

Uşile i s-au deschis peste tot preşedintelui chinez, inclusiv la Palatul Westminster, unde a susţinut un discurs în faţa Parlamentului. În timpul vizitei sale de patru zile în Marea Britanie, Londra şi Beijingul vor încheia acorduri comerciale de 40 de miliarde de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri