Vladimir Putin, în viziunea jurnalistei CNN Christiane Amanpour

Data publicării:
putin cu jurnalisti

- Este viziunea lui Vladimir Putin asupra lumii, după 10 ani de absenţă de la ONU, după câţiva ani de când a fost exclus din G7. Ştiţi prea bine, Rusia a făcut parte din G8, de unde a fost exclusă din cauza situaţiei din Ucraina şi Crimeea.

Putin a început discursul prin acuzaţiile la adresa blocului constituit după Războiul Rece, în care vede Statele Unite drept principala ameninţare. A vorbit despre multe lucruri, inclusiv despre Siria. Este ceva ce aşteptam cu toţii şi a spus foarte clar că lumea a făcut o greşeală prin refuzul de a lucra cu guvernul sirian şi cu Assad, că Assad e singurul capabil să lupte cu Statul Islamic. În opinia lui, singura soluţie de a ieşi din această situaţie tragică e reconstruirea statului şi a instituţiilor sale. Aşadar, asta-i viziunea lui asupra situaţiei din Siria, o viziune inteligentă, în contextul în care a dus o propagandă intensă în propria ţară, unde a spus că cea mai mare ameninţare e Statul Islamic şi acest cult, pe care Obama l-a denumit un cult apocaliptic, un cult al morţii, într-adevăr. Practic, Putin a acaparat principala temă de discuţie - înfrângerea organizaţiei - dar a adăugat propria viziune, un fel de cireaşă de pe tort - Assad să fie lăsat pentru moment la conducere. Asta este marea problemă, fiindcă Obama şi alţi lideri vor - deocamdată - înlăturarea acestuia.

- Este vorba, totodată, despre Putin, care se prezintă pe el însuşi drept un adevărat om de stat care merge la New York pentru a oferi o soluţie, o soluţie care poate fi aplicată, punctând că Statele Unite au dat-o-n bară, iar el este adevăratul om de stat în toată această discuţie. E vorba, până la urmă, de clasicul Putin, nu-i aşa?

- Putin este deosebit de inteligent din punct de vedere tactic. Cei mai mulţi analişti spun că nu e atât de inteligent din punct de vedere strategic, că puterea lui se bazează pe faptul că alţii au pregătit terenul. Cu alte cuvinte, fiindcă Statele Unite şi aliaţii lor nu au reuşit mare lucru în Siria pentru a pune capăt acestui război, greul a fost lăsat pe seama Rusiei, care are propriile interese şi planuri. Acum, Statele Unite se văd puse în faţa inevitabilului şi schimbă tactica, acceptă că Assad poate rămâne la putere pentru o vreme, deşi nu ne putem întoarce la statu-quo-ul de dinainte, dar trebuie adus în discuţie şi Iranul, chiar dacă acum câţiva ani spuneam că Iranul n-are ce căuta la masa discuţiilor. Prin urmare, s-au întâmplat foarte multe din cauza acţiunilor Statelor Unite.

Lucru foarte foarte interesant, intenţia preşedintelui Putin a fost ca situaţia din Crimeea şi estul Ucrainei să fie lăsată la o parte, astfel ca toată lumea să se concentreze asupra luptei împotriva terorismului, să lucreze împreună şi, cu această ocazie, el să lanseze propriul plan, ca să vadă cine e interesat. Şi aparent, toată lumea e interesată.  

Citiți și:

Reproșuri de la prezidiul ONU între Vladimir Putin și Barack Obama
Rusia a lansat primele atacuri aeriene în Siria
Ce armament are Rusia în Siria, potrivit generalului Constantin Degeratu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri