Vladimir Putin insistă: Fără scutul antirachetă!

Data publicării:
putin la valdai foto kremlin ru 22 10 2015

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: Sub pretextul ameninţărilor venite dinspre Iran, fundamentele securităţii moderne au fost distruse. Este vorba de Tratatul rachetelor antibalistice. SUA s-au retras din acest tratat. Apropo, azi, programul nuclear iranian a fost rezolvat. Iranul nu mai este o ameninţare. Şi, după cum am insistat noi, nici nu a fost. Cauza care i-a determinat pe partenerii noştri americani să construiască un sistem antirachetă nu mai există şi aveam toate drepturile să credem că toate aceste eforturi depuse de SUA pentru a construi acest sistem vor fi oprite, în realitate acest lucru nu s-a întâmplat. Recent au fost făcute teste ale acestui sistem antirachetă din Europa. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că, în momentele în care dezbăteam acest lucru cu partenerii americani, am avut dreptate. Au fost încercări de a ne duce în eroare pe noi şi întreaga lume. Cu alte cuvinte, am fost înşelaţi. Nu este vorba doar despre ipotetica ameninţare iraniană, care nici nu mai există, este vorba despre încercarea de a înclina balanţa strategică şi încercarea de a schimba alianţele de putere în beneficiul propriu. Nu vor doar să domine (SUA, n.red.), ci să poată să îşi impună propria voinţă tuturor, inclusiv competitorilor geopolitici şi aliaţilor. Este un scenariu foarte periculos şi în detrimentul tuturor, inclusiv al Statelor Unite ale Americii.

Este dificil să faci joc dublu: să declari război terorismului şi să te foloseşti de terorişti pentru a muta piesele pe tabla de şah a Orientului Mijlociu pentru a folosi propriilor interese. Este imposibil să învingi terorismul atâta timp cât aceşti terorişti sunt folosiţi pentru a înfrânge regimuri indezirabile. Nu vei fi capabil să te delimitezi de ei, este doar o iluzie. În cele din urmă, vei fi nevoit să colaborezi cu ei, să îi îndepărtezi de la putere sau să negociezi cu ei. Iar situaţia din Libia este cel mai bun exemplu.

Citiți și: V.Putin: Rusia nu este îngrijorată de avansarea democrației spre granițele sale, ci de apropierea infrastructurii NATO

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri