Vladimir Putin: Occidentul încearcă să pună Ursul în lanț

Data publicării:
putin atitudine cine eu - kremlin.ru

FOTO: kremlin.ru

Preşedintele Vladimir Putin a susţinut, joi, o a zecea conferinţă de presă anuală cu jurnaliştii ruşi şi străini. În medie, conferinţa de presă durează aproximativ patru ore. De data asta, a fost de trei ore și jumătate.

Vladimir Putin nu s-a ferit să critice Vestul, care, prin sancţiunile dictate împotriva Rusiei şi prin extinderea NATO încearcă să divizeze lumea, la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Extinderea NATO către Est înseamnă construirea unui nou Zid al Berlinului, a spus Vladimir Putin. Extinderea NATO și crearea scutului antirachetă arată că NATO nu s-a oprit. Poziția fermă a Rusiei în situații de criză ar trebui să le arate clar că este nevoie de un spațiu comun de securitate, a afirmat președintele rus. 

Putin a acuzat scuturile antirachetă instalate în România şi în Polonia şi a amintit că bugetul Pentagonului este de 10 ori mai mare ca al armatei ruse. 

Un ziarist ucrainean l-a întrebat despre situația din estul Ucrainei. „Câți soldați ruși vor mai fi trimiși în estul Ucrainei?”, l-a întrebat ziaristul ucrainean. El purta un tricou pe care scria un cuvânt peiorativ folosit de ruși la adresa ucrainenilor. Liderul rus a răspuns că în estul Ucrainei armata Kievului întreprinde o operațiune punitivă, iar Rusia este gata să medieze o reglementare a conflictului. Criza trebuie rezolvată cu mijloace politice, spune Putin. El a reamintit că un nou convoi umanitar a fost trimis în estul Ucrainei.

Vladimir Putin a acuzat puterea de la Kiev că a izolat oraşele din sud-estul ţării şi a trimis armata împotriva localnicilor, în loc să înceapă un dialog pentru soluţionarea paşnică a crizei. Preşedintele rus a cerut Kievului să-şi respecte promisiunile făcute separatiştilor, inclusiv aprobarea unei legi a aministiei. "Dacă Ucraina vrea să-şi păstreze integritatea teritorială, trebuie să-i respecte pe toţi cei care trăiesc pe teritoriul acestei ţări", a avertizat Vladimir Putin.

Chiar în timpul discursului de la Moscova, Uniunea Europeană a anunţat noi sancţiuni menite să afecteze interesele Rusiei în Crimeea. Înăsprirea restricţiilor vizează direct investițiile în explorările de petrol și gaze naturale din Marea Neagră. De asemenea, Bruxelles-ul interzice cetățenilor europeni să cumpere sau să finanțeze companii din Crimeea. Şi este de aşteptat ca Statele Unite să urmeze în cel mai scurt timp exemplul Uniunii Europene. Iar sancţiunile vor lovi din nou rubla, a cărei cotaţie s-a înjumătăţit din luna martie, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea.

Întrebat despre dependența economiei ruse de exporturile de hidrocarburi și despre posibilitatea de a se folosi de actuala criză pentru a restructura economia, Vladimir Putin a răspuns că este un proces dificil, dar posibil printr-o ameliorare a mediului de afaceri. El a mai spus că prețul în cădere al petrolului cere în mod inevitabil o restructurare a economiei ruse. Totuși, a subliniat Vladimir Putin, birocrația rusă înseamnă nimic în comparație cu cea europeană.

Liderul de la Kremlin a încercat să liniştească populaţia, îngrijorată de problemele economice apărute după sancţiunile impuse de Occident. Vladimir Putin a dat asigurări că statul are bani pentru plata salariilor şi a pensiilor, în condiţiile în care rezervele băncii centrale au crescut în ultima perioadă. Preşedintele rus a promis că atât guvernul de la Moscova, cât şi banca centrală vor lua măsuri pentru întărirea şi restructurarea economiei, iar criza rublei nu va dura mai mult de doi ani. Putin nu s-a ferit să critice Vestul, care prin sancţiunile dictate împotriva Rusiei şi prin extinderea NATO încearcă să divizeze lumea, la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. „Occidentul încearcă să pună Ursul în lanţ şi să-i scoată ghearele şi colţii. Atunci, Ursul ar deveni un animal înfometat. Asta ne dorim? Încercăm să ne menținem suveranitatea și independența", a spus Vladimir Putin.  


Lumea aşteapta explicaţiile liderului rus după ce rubla a înregistrat în ultimele zile cel mai grav declin de la criza financiară rusească din 1998. Pentru întâlnirea cu jurnaliştii din acest an, televiziunea de stat din Rusia a făcut public un PROMO care seamănă cu trailerul unui film de la Hollywood. Clipul se numeşte "Ursul nu cere niciodată permisiunea".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri