Vladimir Putin: Rusia renunţă la South Stream

Data publicării:
vladimir putin cu harpiste kremlin ru

Foto: Kremlin.ru

În urmă cu doi ani, Vladimir Putin făcea, pe un ton triumfător, anunţul începerii lucrărilor la gazoductul South Stream. Acum, reacţia Uniunii Europene la criza din Ucraina a făcut ca visul de 40 de miliarde de dolari al liderului de la Kremlin să se frângă.

Cred că atitudinea Uniunii Europene în privinţa acestui aspect este negativă. (Oficialii UE, n.red.) nu au acordat ajutorul pentru ca acest proiect să prindă viaţă, ci l-au blocat. Dacă Europa nu vrea ca proiectul să continue, atunci nu va continua”, a spus președintele rus.

Vladimir Putin priveşte, însă, şi partea plină a paharului. Izolat de Occident, el a mers în Turcia, ţară cu care vrea să-şi consolideze relaţiile economice.

Vor exista mai multe reduceri ale preţului gazului livrat Turciei. De la 1 ianuarie, reducerea va fi de 6%, cifră care poate creşte. Depinde de ce fel de cooperare vom avea cu partenerii noştri”, a spus el.

Gazoductul South Stream trebuia să transporte gaz din Rusia către Europa, pe sub Marea Neagră. Ar fi avut o lungime de 900 de kilometri, iar în Bulgaria s-ar fi ramificat - spre nord-vest către Austria şi spre sud, către Grecia și Italia. Capacitatea maximă ar fi trebuit să fie de 31 miliarde de metri cubi de gaz, cu posibilitatea creșterii la 63 de miliarde de metri cubi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri