Vreme de primăvară la Moscova

Data publicării:
mos2

În mod obişnuit, în luna decembrie, Moscova este troienită de nămeţi, iar temperaturile se situează în jurul a minus şase grade Celsius.

Locuitorii capitalei, obişnuiţi cu iernile capricioase, sunt complet derutaţi de vremea blândă. Unii sunt încântaţi de temperaturile ridicate, alţii duc dorul gerului năprasnic:

- „Nu aşa ar trebui să fie sfârşitul de an. Sfârşitul de an înseamnă ger şi ninsori şi viscol. Este total neobişnuit”.
- „Îmi place vremea de acum, este plăcut să te plimbi liniştit nu să te grăbeşti de fiecare dată spre un loc cald”.

În lipsa zăpezii, piaţa de Crăciun din Moscova şi-a pierdut şi farmecul, dar şi principala atracţie. Un derdeluş înalt de şapte metri şi lung de o sută urma să fie inaugurat peste patru zile, dar s-a topit complet spre dezamăgirea celor ce abia aşteptau să dea o tură cu sania. Efectele vremii deosebit de calde se văd cel mai bine la grădina botanică.

„Plantele se trezesc la viaţă în timpul unei încălziri atât de puternice. Unii copaci au şi înflorit”, spune Anton Dubeniuk, specialist la Grădina Botanică din Moscova.

Specialiştii spun că temperatura doboară record după record zilele acestea şi se aşteaptă ca maxima lunii decembrie, de aproape zece grade Celsius, înregistrată în 2008, să fie depăşită. Specialiştii au încercat să explice fenomenul: Vremea este influenţată de curenţii de aer cald veniţi dinspre Atlantic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri