Yanis Varoufakis: Acordul Greciei cu Eurogrupul este „un tratat de capitulare”

Data publicării:
yanis varoufakis - 7250122-AFP Mediafax Foto-LOUISA GOULIAMAKI-2

 

Yanis Varoufakis consideră că este important să se discute în ce măsură economia greacă are vreo șansă de a-și reveni. FOTO: Mediafax

Într-un articol publicat marți pe blogul său, Yanis Varoufakis a apreciat că textul comunicatului summitului zonei euro, difuzat luni dimineața, seamănă cu "un document cu termenii capitulării Greciei".

Documentul este "conceput ca o declarație ce confirmă că Grecia acceptă să devină vasalul Eurogrupului", adaugă fostul ministru grec de finanțe. El susţine că este pentru prima dată în istoria ei când Uniunea Europeană a luat o decizie care "subminează într-un mod atât de fundamental proiectul integrării europene".

În opinia sa, "prin modul în care au tratat cu Alexis Tsipras și cu guvernul nostru, liderii europeni au dat o lovitură decisivă proiectului european".

Varoufakis consideră că acest acord nu are nimic de-a face cu economia și nici cu "o agendă de reforme capabilă să scoată Grecia din mocirlă". "Este, pur și simplu, o manifestare a unei politici umilitoare" și, în plus, o mostră a "anulării complete a suveranității naționale", apreciază economistul grec, care include în postarea sa și un avertisment: "Europenii, inclusiv cei cărora nu le pasă deloc de Grecia, trebuie să fie atenți".

Referindu-se la ce ar trebui făcut după semnarea acordului prin care Alexis Tsipras a acceptat reforme radicale, Yanis Varoufakis estimează că acum se acordă prea multă importanță posibilei reacții a deputaților la votarea acordului în Parlament. În opinia sa, este mai important să se discute în ce măsură economia greacă are vreo șansă de a-și reveni prin aplicarea măsurilor cuprinse în respectiva înțelegere, sau dacă "predarea" Greciei nu va agrava și mai mult o criză fără sfârșit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri