„Ziua neagă” a Kashmirului

Data actualizării: Data publicării:
harta kashimir

În urmă cu 70 de ani, India era divizată şi pe harta lumii mai apărea un stat: Pakistan. Separarea a provocat una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX. Partea de nord-est şi nord-vest, unde trăia populaţia majoritar musulmană, a devenit Pakistan. Restul ţării, predominant hindusă, dar locuită şi de alte minorităţi religioase este India. A urmat migrarea populaţiei dintr-o parte în alta. 15 milioane de oameni şi-au părăsit casele ca să meargă în statul unde alegeau să trăiască. Au apărut refugiaţii, aproape 2 milioane de oameni au murit, peste 70.000 de femei au fost violate, dar împărţirea teritoriului nu este nici astăzi încheiată.

Regiunea Kashmir este astăzi adminstrată de India, Pakistan, dar şi de China.

Ezitarea pe care a avut-o în 1947 maharajah-ul care domnea peste populaţia majoritar musulmană din zonă, de a alege între o ţară sau alta, a dus la un război între statele care doreau teritoriul. Conflictul armat s-a încheiat cu trasarea unei linii de demarcaţie între partea administrată de Pakistan şi cea controlată de India.

„Această decizie de a diviza regiunea în India şi Pakistan a fost aplicată cu excepţia anumitor state. Kashmir era o zonă cu majoritate musulmană adiacentă Pakistanului. Deci atât din cauza poziţiei geografice şi a compoziţiei populaţiei ar fi trebuit să adere la Pakistan”, spune Khalid Mahmood, președintele Institutului pentru Studii Strategice de la Islamabad.

Data de 27 octombrie poartă denumirea de „ziua neagră” pentru populaţia din Kashmir. Un eveniment încă neclar a dus la presupunerea că maharajah-ul lor a decis ca regiunea să devină parte din India. În aceeaşi zi trupele indiene au invadat partea de sud, Srinagar şi valea Kashmirului. Ocupaţia a fost împotriva voinţei locuitorilor de aici şi situaţia este şi astăzi o sursă continuă de tensiuni.

„Pe 27 octombrie 1947 India a manipulat o scrisoare de aderare, ca şi cum liderul zonei Kashmir ar fi vrut să adere la India. Guvernatorul Indiei la acea dată, lordul Mountbatten, a acceptat această scrisoare de aderare şi a spus clar că este doar temporar şi că soluţia finală va fi decisă de poporul din Kashmir. Pe 27 octombrie India a venit cu forţe militare şi a ocupat teritoriul. De aceea poporul din Kashmir o numeşte o zi neagră”, explică președintele Institutului pentru Studii Strategice de la Islamabad, Khalid Mahmood.

Consiliul de Securitate ONU a decis ca soarta regiunii să fie decisă printr-un referendum. Până în acest moment au fost adoptate 45 de rezoluţii ale Naţiunilor Unite pentru ca populaţia care trăieşte aici să îşi decidă soarta prin vot. Niciuna nu a fost implementată, iar revoltele care apar destul de des sunt rapid înăbuşite de armata indiană. Raportul este de 17 militari la un locuitor. Kashmir este acum una dintre cele mai militarizate zone din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri