Marine Le Pen reacționează după referendumul din Italia

Data publicării:
French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections
Foto: Guliver / GettyImages

Președinta partidului francez de extremă-dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, a salutat rezultatul referendumului de duminică, din Italia, şi a îndemnat liderii politică să asculte „această sete de libertate a naţiunilor”, relatează news.ro.

French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections
Marine Le Pen / FOTO: Gulliver/Getty Images

Italienii au respins Uniunea şi pe Renzi. Trebuie să ascultăm această sete de libertate a naţiunilor şi de protecţie. #referendumcostituzionale”, a scris pe Twitter Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidenţiale din Franţa. „Bravo lui Matteo Salvini pentru victoria Nu”, a adăugat ea, într-un al doilea mesaj.

Liga Nordului şi Frontul Naţional sunt aliaţi în Parlamentul European şi de multe ori liderii celor două formaţiuni, Matteo Salvini, respectiv Marine Le Pen, au participat împreună la mitinguri politice.

Autorităţile electorale au anunţat că alegătorii italieni au respins în proporţie de 59,11% reformele constituţionale propuse de actuala guvernare prin referendum, după centralizarea tuturor voturilor exprimate pe teritoriul naţional şi în diasporă.

Premierul Matteo Renzi a anunţat, duminică noapte, că va demisiona până luni după-amiază de la conducerea executivului, după ce şi-a petrecut ultimii doi ani din viaţă ocupând cea mai puternică poziţie politică din Italia.

El îşi respectă promisiunea formulată înainte de referendum, atunci când a declarat că va demisiona dacă agenda sa de reforme constituţionale este respinsă prin vot de către alegătorii italieni.

Acest referendum a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze creşterea economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.

Presa italiană îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri