Ministrul britanic de Finanţe se aşteaptă la „unele turbulenţe” post-Brexit

Data publicării:
GettyImages-brexit

Economia britanică va trece prin turbulenţe în timpul negocierilor guvernului cu Uniunea Europeană pentru Brexit, a declarat luni ministrul de Finanţe Philip Hammond, transmite Reuters, preluat de News.ro.

GettyImages-brexit
Gulliver/GettyImages

Duminică, premierul Theresa May a declarat că Marea Britanie va începe oficial discuţiile referitoare la ieşirea din Uniunea Europeană în martie 2017, iar ministrul său de Finanţe a subliniat că vrea ca acordul să aibă loc ”cât mai curând posibil”.

”Ne putem aştepta la unele turbulenţe în timpul procesului de negociere şi va fi o perioadă de doi ani, sau poate mai lungă în care afacerile nu vor fi sigure de relaţia finală cu UE, iar în perioada respectivă va trebui să susţinem economia”, a declarat Philip Hammond la televiziunea BBC.

Oficialul a arătat că vrea un acord cu UE pentru Brexit care să maximizeze accesul companiilor britanice la piaţa unică europeană. În acelaşi timp, acordul trebuie să respecte dorinţa votanţilor, ca Marea Britanie să redobândească controlul graniţelor ţării. Ministrul a mai spus că există diferenţe între poziţiile statelor membre faţă de viitorul relaţiilor comerciale ale Marii Britanii cu blocul comunitar. ”Să fie clar, nu toate cele 27 de state care rămân în UE au acelaşi punct de vedere despre cum să mergem mai departe”, a subliniat el, adăugând că reprezentanţii multor ţări au afirmat, privat, că doresc menţinerea unor legături comerciale foarte puternice cu britanicii. Hammond a evaluat performanţele din ultima perioadă ale economiei britanice cu nota 8 din 10, lăudând rata mare de ocupare a forţei de muncă şi creşterea ridicată, dar avertizând că vor exista provocări pe termen lung. Între probleme, Hammond a menţionat nivelul relativ scăzut al productivităţii comparativ cu multe alte state şi deficitul mare al balanţei de plăţi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri