Alegeri în Moldova. Maia Sandu ar putea rata turul II

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu digi captura

Un nou sondaj de opinie publicat cu nouă zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova confirmă că pe primul loc este socialistul Igor Dodon, cu peste 40 la sută, urmat de democratul Marian Lupu, cu puţin mai mult de 13 procente şi Maia Sandu de la partidul Acţiune şi Solidaritate, cu fix 13 la sută.

candidati alegeri moldova

Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor și publicat de site-ul deschide.md, scrie Agerpres.

Maia Sandu a primit sprijin total din partea Partidului Popular European. Politicienii de la Bruxelles au făcut apel la observatorii internaţionali să monitorizeze atent alegerile din Republica Moldova: există temeri că scrutinul de pe 30 octombrie va fi fraudat. Presa de la Chişinău scrie că socialistul Igor Dodon primeşte ajutor financiar din Rusia, prin intermediul unor firme-fantomă, fapt ce ar încălca legea electorală.

Fost ministru al educației, Maia Sandu este considerată opțiunea „cea mai prooccidentală” dintre cei 10 candidați rămași înscriși în cursa electorală de la Chișinău.  

Ea ar putea fi ajutată de faptul că un alt candidat prooccidental, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a depus joi la Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova o cerere prin care anunță că se retrage din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu.

Maia Sandu a fost aleasă săptămâna trecută candidat comun al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), al Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA) și al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM).

În plus, Curtea de Apel de la Chișinău a decis, vineri, excluderea unui candidat prorus din cursa pentru președinție. Este vorba despre Inna Popenco, reprezentantă a Partidului „Shor”. Magistrații au admis cererea Comisiei Electorale Centrale și au anulat decizia de înregistrare a concurentului electoral, pe motivul încălcării legislației.

Potrivit Comisiei Electorale,  Inna Popenco a utilizat fonduri nedeclarate și a mituit alegători. Printre acțiunile de corupere a alegătorilor se numără împărțirea cardurilor sociale care pe verso au simbolul electoral și deschiderea unor magazine sociale în Orhei, scrie agora.md.

Astfel, în cursa electorală mai rămân înscriși zece candidați. 

Citiți și: Presa internațională încearcă să explice contextul complicat al alegerilor din Moldova

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri