Alegeri Moldova. Sute de persoane au protestat în România

Data publicării:
161114_protest_ambasada_moldovei_01_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Sute de tineri moldoveni au protestat în această în mai multe orașe din România față de rezultatul din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din țara vecină, în urma cărora Igor Dodon a fost ales președinte.

161114_protest_ambasada_moldovei_01_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat luni seară în fața Ambasadei Republicii Moldova la București, potrivit Agerpres.

Manifestanții, basarabeni aflați la studii sau care locuiesc în București, dar și români, contestă rezultatul alegerilor din Republica Moldova pe motiv că acestea ar fi fost fraudate.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a vorbit cu protestatarii, precizând că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, dar i s-a explicat că nu e posibil, pentru că nu pot fi schimbate regulile jocului între cele două tururi de scrutin.

"Am comentat situația de ieri. Am spus foarte clar că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, lucru care mi s-a explicat că nu e posibil din cauză că legislația permite 3.000 de voturi pe secție și că între un tur și altul nu vor fi schimbate regulile de joc. Eu vă spun ce a întreprins ambasada pentru a asigura dreptul de vot al cetățenilor. Ieri, în jurul orei 7,00 (19,00), aici la ambasadă toate buletinele de vot se epuizaseră și noi am îndemnat — eu am mers în fruntea lor până la secția consulară, unde cea mai mare parte a alegătorilor care au fost prezenți până la ora 9,00 (21,00 — n.r.) și-au putut exercita dreptul de vot și au rămas în jur de 60 — 70 de oameni", a spus ambasadorul.

Referitor la buletinele de vot tipărite în limba rusă, el a precizat că au fost câte 500 de buletine pe secție.

Protestatarii au scandat „Limba română, unica stăpână”, „Dodon nu e președintele meu”, „Alegeri fraudate”, „Vrem să votăm”, „Jos Dodon”, „Rusia nu uita, Basarabia nu e a ta”, „Vrem dreptate”, „Maia Sandu, președinte”.

De asemenea, peste o sută de persoane s-au adunat luni seara în Grădina Publică din municipiul Galați pentru a-și exprima nemulțumirea față de rezultatele alegerilor din Republica Moldova.

Majoritatea protestatarilor au fost studenți basarabeni care învață la Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Studenții au aprins lumânări simbolice pentru moartea democrației în Republica Moldova și au scandat „Alegeri repetate”, „Mai vrem o șansă!” și „Vrem viitor/Fără Dodon”. Tinerii au agitat steaguri ale României și au afișat un banner pe care scria „Dodon nu meriți acest fotoliu, jos socialismul, Basarabia-i în doliu”.

Nu am avut alegeri corecte, multă lume nu a putut să voteze, mai ales cei din Diaspora. Alegerile au fost fraudate și de aceea protestăm. Așteptăm să ne audă cineva să ia măsuri împotriva fraudelor viitoare”, a declarat Andrei, student din Republica Moldova.

Circa 80 de studenți basarabeni au protestat și în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timișoara.

Suntem nemulțumiți de felul în care au decurs alegerile în Republica Moldova, de numărul insuficient de buletine de vot pe care le-am primit pentru Diaspora și mii de oameni care au străbătut sute de kilometru până la secția de votare nu au putut vota. Al doilea motiv de nemulțumire au fost fraudele care s-au făcut; avem și dovezi de fraude, când au inversat numărul de votanți, în procesul verbal apare un număr, iar pe site apare alt număr”, a spus Radu Pascaru, fost președinte al Organizației Studenților Basarabeni din Timișoara și actual membru onorific al organizației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri