Cine este Igor Dodon, preşedintele ales al Republicii Moldova

Data actualizării: Data publicării:
dodon_06_INQUAM_Adel_Al-Haddad

Igor Dodon are 41 de ani şi din 2009 este deputat. Anterior, el a fost prim-vicepremier şi ministru al Economiei.

dodon_06_INQUAM_Adel_Al-Haddad
INQUAM FOTO: Adel Al-Haddad

El a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Agrare de Stat şi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice.

Igor Dodon a fost ministru al Economiei în anii 2006-2008 în Guvernul Tarlev. În Executivul următor, condus de Zinaida Greceanîi, Dodon şi-a păstrat portofoliul, dar a ocupat şi funcţia de prim-vicepremier. În 2009, el a fost ales deputat din partea PCRM. Iar în noiembrie 2011 a părăsit formaţiunea şi s-a alăturat Partidului Socialiştilor, al cărui preşedinte a devenit în urma congresului organizat în acelaşi an.

La alegerile locale din iunie 2011, Igor Dodon s-a duelat cu Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Atunci, Chirtoacă a câştigat peste 50 la sută din voturi, iar Dodon, puţin peste 49 la sută. În perioada 2012 și 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă. Ulterior, el a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.

În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat împreună cu Alianţa pentru Integrare Europeană pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului.

Ulterior, însă, Dodon a declarat că regretă votul său pentru Timofti. Candidatul socialiştilor vorbeşte limbile rusă, engleză şi franceză.

El s-a născut în Sadova, Călăraşi. Este căsătorit şi are trei copii.

(sursa: publika.md)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri