Moldovenii care nu au putut vota cer socoteală autorităţilor

Data publicării:
1

Pentru mulţi moldoveni din diaspora votul s-a încheiat mult mai devreme decât ora oficială a închiderii urnelor. Şi asta pentru că secţiile de votare din străinătate au rămas fără buletine de vot. S-a întâmplat la Londra, Bologna, Dublin, Paris şi Moscova. Lăsaţi să aştepte în frig ore la rând fără să-şi poată exprima dreptul la vot, moldovenii se simt trădaţi de propriul stat şi cer socoteală autorităţilor.

Sute de oameni aşteptau încă în faţa secţiei de votare din Londra când au fost anunţaţi că stau degeaba. Buletinele de vot fuseseră epuizate. Aşa că în loc să completeze opţiunea pentru următorul preşedinte al Republicii Moldova, oamenii au început să completeze contestaţii.

S-a scandat şi în faţa secţiei de votare din Bologna, unde alegătorii moldoveni au întâmpinat aceeaşi problemă: buletinele de vot în număr insuficient.

Acelaşi scenariu şi la Dublin, la o secţie din Moscova şi la o alta din Paris.

Sebastian Perju, corespondent Digi24 la Paris, a transmis: „La ambasada Republicii Moldova la Paris oamenii s-au aşezat la cozi de la primele ore la dimineţii. Dar la ora 18.15, cu aproximativ 3 ore înaintea închiderii urnelor buletinele de vot s-au terminat. Oamenii de la ambasada i-au redirijat pe oameni către alte două secţii aflate în jurul Parisului”.

„Sunt şocată, sunt absolut şocată de cele întâmplate. Nu-mi vine să cred. Mai sunt trei ore... N-am cuvinte”, spune o femeie.

Imaginile cu moldovenii din diaspora aliniaţi la vot au apărut pe reţelele de socializare şi în presă şi au stârnit solidaritatea celor de acasă. Un grup modest, dar vocal s-a adunat în faţa Comisiei Electorale Centrale din Chişinău să ceară socoteală pentru haosul de la secţiile din străinătate.

„Suntem solidari cu toţi cei care locuiesc peste hotare şi vor să schimbe ceva în Republica Moldova, dar ţara nu le dă lor această oportunitate”.

Aproape 140.000 de moldoveni au votat în afara graniţelor ţării. Cei mai mulţi dintre ei în Italia, România, Rusia şi Franţa. Comisia Electorală Centrală susţine că nu a avut cum să anticipeze aşa un aflux de alegători pentru că s-au înregistrat să voteze doar 3.500 de moldoveni din diaspora, iar la alegerile parlamentare din 2015 au votat aproape de două ori mai puţini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri