Cozi kilometrice la votul din diaspora moldoveană

Data actualizării: Data publicării:
moldoveni diaspora

Alegeri prezidenţiale cu miză uriaşă în stânga Prutului. Peste 46 la sută dintre cetăţenii moldoveni cu drept de vot au mers deja la secţiile de vot, la ora 18:00. În cel de-al doilea tur de scrutin se înfruntă socialistul şi rusofilul Igor Dodon şi candidata proeuropeană Maia Sandu.

Este pentru prima oară, în ultimii 20 de ani, când preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot direct iar faptul că opţiunea lor contează şi poate influenţa rezultatul final al alegerilor i-a scos în număr mare la vot pe cetăţenii moldoveni. 

Una dintre secţiile de vot din Londra, din strada Stratford, a fost închisă după ce s-au epuizat toate buletinele de vot. Cei o mie de oamenii care stăteau la coadă au fost redirecţionaţi spre cea de-a doua secţie, la sediul Ambasadei, dar şi acolo, buletinele sunt pe terminate.

Am stat în coadă de la 11:30 și la 14:15 ni s-a spus că nu mai sunt buletine și atunci toată mulțimea, o parte a mai stat, multe sute au mai stat acolo nevenindu-le să creadă că se întâmplă asta, dar majoritatea s-au resemnat și au plecat”, a spus Valeriu Coguteac, un cetățean moldovean din Londra.

Spre ambasadă cred că au plecat foarte puțini pentru că e foarte departe și e nevoie de timp”, a mai spus el, adăugând că, din informațiile sale, la ora 14:00 la ambasadă mai erau circa o mie de buletine de vot. „Nu cred că avea rost să mai mergem acolo, având în vedere că facem o oră jumate cu metroul”, a precizat el.

Cozi sunt și în alte orașe din Europa, precum Frankfurt, Bologna sau Paris. În capitala Franței se află Sebastian Perju, corespondent Digi24. El relatează că buletinele de vot sunt insuficiente.

La secția de vot de la ambasadă au fost trimise 3.000 de buletine și deja au votat 2.700 de oameni. În continuare stau la coadă 200-300 de persoane. Oficialii ambasadei i-au anunțat că nu vor ajunge toate buletinele, însă oamenii așteaptă în continuare să-și exprime opțiunea politică.

Până la ora 17.00, la secţiile de vot din străinătate votaseră puțin peste 100.000 de moldoveni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri