Alegeri Moldova. Mobilizare pe Facebook pentru turul II

Data actualizării: Data publicării:
vot moldova - cec moldova

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, după ce în primul tur, la Iaşi au votat doar 1.400 de persoane. Iniţiatorii grupului estimează că în municipiu s-ar afla aproximativ 10.000 de studenţi de peste Prut, scrie News.ro.

vot moldova - cec moldova

Grupul deschis de tinerii moldoveni pe Facebook se numeşte „Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, scopul acetuia fiind mobilizarea cetăţenilor din Republica Moldova stabiliţi în Iaşi să se prezinte la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale la secţia de votare care va funcţiona în pe raza municipiului.

Igor Rotaru, unul dintre iniţiatorii acţiunii, a declarat că la secţia din Iaşi au votat la primul tur doar 1.400 de persoane, iar pentru turul al doilea programat pe 13 noiembrie speră ca la urne să vină un număr dublu de alegători.

„În primul tur al alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie au fost înregistrate la Iaşi doar 1.400 de voturi. Nu există statistici privind numărul de basarabeni cu drept de vot care locuiesc în Iaşi, dar o simplă estimare bazată pe numărul de tineri admişi la studii în Iaşi în ultimii ani indică un număr de aproximativ 10.000 de persoane. Grupul nostru de iniţiativă constituit ad-hoc îşi propune să lanseze o campanie de mobilizare care să dubleze în turul doi numărul de voturi de la Iaşi”, a spus Igor Rotaru.

El a afirmat că marţi seară a avut loc o primă întâlnire a membrilor grupului, pentru a stabili o strategie pentru următoarele zece zile, ţinta fiind determinarea cetăţenilor basarabeni din Iaşi care consideră că votul lor nu contează să meargă la urne.

„Ştim că sunt multe persoane cu drept de vot dezinteresate sau care cred că votul lor nu contează. Către ei ne vom adresa, vrem să-i convingem că fiecare vot este important în acest tur doi. Vom derula acţiuni atât în mediul online, cât şi în offline. Suntem un grup independent de partidele politice de peste Prut, dar ne declarăm susţinerea pentru candidatul Maia Sandu, care va continua proiectul european în Republica Moldova”, a adăugat Igor Rotaru.

În Iaşi la primul tur al alegerilor prezidenţiale a funcţionat o secţie de votare, în incinta Consulatului Republicii Moldova la Iaşi, situat în zona Copou, pe Aleea Grigore Ghica Vodă.

Şi o tânără moldoveancă stabilită în Barcelona, Anastasia Condruc, a deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte „Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri