Republica Moldova. Copiii care poartă povara singurătăţii

Data publicării:
moldova copii tineri

În Republica Moldova, un copil din cinci duce dorul mamei sau al tatălui, care se află peste hotare, la muncă. Plecarea părinţilor la mii de kilometri distranţă, cu gândul la un trai mai bun, a adus copiilor gadget-uri de ultimă generaţie, jucării sau haine, dar mulţi nu mai ştiu ce înseamnă familie. Au rămas în grija rudelor încă din primii ani de viaţă, iar acum sunt deja adolescenţi. Pentru ei, preţul pentru o viaţă fără griji financiare este o familie destrămată.

„Mama şi cu tata nu sunt împreună şi aş vrea să fie iar împreună, să fim toţi o familie. Aici, mai bine!”, spune Vlad Braiman.

Părinţii lui Vlad au plecat la muncă în Italia acum opt ani, iar el a rămas în grija bunicii. Femeia încearcă să facă în aşa fel încât copilului să nu-i lipsească nimic. De mare ajutor îi sunt banii trimişi din străinătate de părinţii băiatului.

Depinde cum au şi ei. Aşa, suta de euro ei o trimit că nu au încotro. Nu ai cum, poate să fii ceva, cineva învăţat, să fii, da, învăţat, şi faci bani, dar aici, nu faci nimic”, spune Lizabeta Iordăchescu, bunica lui Vlad.

Deşi este doar un adolescent, Vlad înţelege exact preţul sacrificiului. Nu vrea să-şi dezamăgească părinţii şi bunica, astfel că la şcoală are numai note de 9 şi 10.

„Un scop este să încerc să fac pe toţi din familia mea fericiţi”, spune el.

Cu mama şi tata se vede doar o dată pe an, în vacanţa de vară. Îi vizitează pe rând, de când au divorţat. Şi nu este singurul în această situaţie.

„Cartografierea pe care am făcut-o în diaspora din Italia ne arată că practic fiecare a cincea femeie care a ajuns în această ţară a divorţat”, spune Diana Cheianu-Andrei, sociolog.

170.000 de copii din Republica Moldova cresc fără unul sau chiar ambii părinţi alături. Deşi sunt atât de mulți, ei nu au fost până acum pe lista de priorităţi a autorităţilor.

„Ultimele date statistice de care dispunem spun că în jur de 21% dintre copii au cel puţin un părinte plecat la muncă peste hotare şi în jur de 5 procente din toţi copiii din Moldova au ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare”, spune Cezar Gavriliuc, preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului.

Acum încercăm să identificăm parteneri care să ne ajute, să ne acorde un suport în consolidarea activităţii serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru copii”, spune Corneliu Ţăruş, şef adjunct al Direcţiei Politici de Protecţie a Familie şi Copilului, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

De cele mai multe ori, aceşti copii sunt văzuţi ca privilegiaţi în societatea moldovenească.

„Sunt foarte dese cazurile în care profesorii încearcă să profite de situaţia lor materială, mai bună, şi le fac aluzii: ştiu că microbuzul a venit în sat alaltăieri, din Italia, ştim că mama ţi-a trimis ceva”, spune Cezar Gavriliuc.

Dar de multe ori astfel de familii ascund drame greu de imaginat.

În ultimii ani avem cazuri de abuz al copiilor şi sub vârsta de 10 ani, fie din partea părintelui inclusiv biologic, fie din partea concubinilor sau altor rude care au rămas cu aceşti copii. Au fost şi cazuri când copiii nu au mai putut face faţă acestor împrejurări extrem de dificile”, spune Diana Cheianu-Andrei, sociolog.

Statisticile arată că un sfert din populaţia Republicii Moldova este plecată la muncă peste hotare. Asta înseamnă aproape un milion de persoane. Migraţia a început să afecteze masiv Republica Moldova încă din anul 2005, iar ţările spre care s-au îndreptat cu precădere sunt Federaţia Rusă şi Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri