Surprizele continuă la Chișinău. Leancă NU se retrage

Data actualizării: Data publicării:
interviu iurie leanca digi24 1

Iurie Leancă, fost premier și ministru de externe, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, a anunțat joi că NU se retrage din cursa electorală, în ciuda informațiilor contrare care se vehiculau miercuri seara. El a sugerat că reacţia emoţională a Maiei Sandu, după anunţul retragerii lui Marian Lupu, l-a făcut să se răzgândească.

Iurie-Leanca

„Nimeni și nimic nu poate șterge cu buretele ceea ce am făcut eu pentru Moldova. Igor Dodon promite marea și sarea cu scopul de a ajunge la putere. Există un pericol uriaș pentru Moldova. Votanții nu sunt roboți pe care îi trimiți la vot și le spui cu cine să voteze. Dl. Dodon beneficiază de un electorat destul de loial. Am decis să rămân în cursă”, a declarat Iurie Leancă, președintele Partidului Popular European, citat de unimedia.md.

Candidatul cotat de sondaje pe locul al doilea, democratul Marian Lupu, și-a anunțat, miercuri, retragerea din cursa electorală, motivând că vrea să-i sporească șansele Maiei Sandu, fost ministru al educației, candidat proeuropean, care este susținută și de Partidul Popular European. Ea era cotată în ultimele sondaje cu șansa a treia, aproape la egalitate cu Marian Lupu (în jur de 13 procente).

Favoritul detașat al cursei prezidențiale din Republica Moldova - la care pentru prima oară după două decenii alegătorii votează direct - este socialistul prorus Igor Dodon, cotat cu circa 40 la sută din intențiile de vot.

Leancă spune că după retragerea lui Marian Lupu pericolul ca socialistul Igor Dodon să ajungă președinte este mult mai mare. Liderul PPEM a recunoscut că intenționa să se retragă, dar spune că s-a răzgândit și îi îndeamnă pe alegătorii lui Marian Lupu să-și dea votul pentru el, deoarece Igor Dodon ar reprezenta cel mai mare pericol pentru Moldova. 

„Încă de alaltăieri am decis să mă retrag pentru a o ajuta pe Maia Sandu să aceadă în turul doi. Dar, după tot ce am văzut ieri, nu puteam. După decizia dlui Lupu și după reacția total emotivă a Maiei Sandu, nu pot. Dna Sandu a dat cu piciorul la 15% din electorat. Maia Sandu i-a trimis pe acești votanți direct în brațele lui Dodon. De aceea, fac apel la ei și le ofer o a doua cale”, a declarat Iurie Leancă, citat de agora.md.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri