Chișinău | Curtea Constituţională i-a suspendat lui Dodon atribuția de-l a numi pe ministrul apărării

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon_presedinte.md

ACTUALIZARE 17:10 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rămas fără atribuția de a-l numi pe ministrul apărării. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională.  Potrivit deciziei CC, Igor Dodon a încălcat deliberat Constituția prin refuzul de a-l numi pe Eugen Sturza în calitate de ministru al apărării.  Acum, prim-ministrul Pavel Filip sau președintele Parlamentului, Andrian Candu, urmează să semneze decretul de numire a ministrului și să primească jurământul lui Sturza, relatează unimedia.md.

Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul numirii lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al apărării. Curtea Constituțională a răspuns astfel sesizării Guvernului care constata că se întrunesc circumstanțele pentru instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului apărării.

Președintele Dodon a refuzat de două ori să-l numească pe Eugen Sturza la funcția de ministru.

Argumentul principal adus de Guvern în susținerea sesizării viza necesitatea depășirii blocajului instituțional generat de președintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului apărării, la propunerea repetată a prim-ministrului Republicii Moldova. 


Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) discută vineri, de la ora 12:00, sesizarea depusă de Guvern privind constatarea circumstanţelor care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, informează news.ro.

Argumentul principal adus de Guvern în susţinerea sesizării vizează necesitatea depăşirii blocajului instituţional generat de preşedintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului Apărării, la propunerea repetată a prim-ministrului Republicii Moldova. Astfel, autorul sesizării invocă articolul 56 (2) din Constituţie: „Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin”.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în conformitate cu Hotărârea Curţii Constituţionale din 17 octombrie 2017 potrivit căreia refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului, Guvernul a solicitat constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova şi instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcţia de ministru al Apărării.

Guvernul a adoptat în septembrie o decizie privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare şi l-a propus pe Victor Gaiciuc. Preşedintele a atras atenţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

Marţi, Curtea Constituţională a decis că  refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului.

Conform Curţii, într-o astfel de situaţie, președintele Parlamentului va exercita funcţia de preşedinte interimar, iar dacă nici acesta nu va putea să-şi exercite atribuţiile, atunci premierul va face acest lucru. În temeiul deciziei Curţii, Executivul de la Chişinău a făcut joi un al doilea demers către judecătorii consituţionali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri