Cinci diplomați ruși, expulzați de R. Moldova. Reacția președintelui Dodon

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacţionat luni seara extrem de dur după declararea a cinci diplomaţi ruşi „personae non gratae” de către autorităţile moldovene, susţinând că este vorba de un gest „revoltător” şi despre o comandă venită din partea ţărilor occidentale, transmite News.ro. O reacție asemănătoare a venit și din partea Moscovei.

„Guvernarea a comis un gest revoltător în raport cu partenerul nostru strategic Federaţia Rusă”, şi-a început preşedintele moldovean mesajul postat pe Facebook.

De asemenea, acesta şi-a exprimat indignarea profundă vizavi de „această ostilitate afişată a diplomaţiie moldoveneşti şi o condamn în mod categoric”.

„Înţeleg că eurounioniştii sunt deranjaţi de succesul înregistrat de preşedinţie în ultimele luni şi au decis să crecurgă la provocări directe, cu riscul să afecteze grav relaţiile moldo-ruse”, a comentat Igor Dodon.

Preşedintele moldovean a sugerat că ar fi vorba despre o comandă venită din partea ţărilor occidentale, chiar din partea americanilor îngrijoraţi de „dialogul constructiv şi eficient” dintre preşedinţia de la Chişinău şi reprezentanţii Kremlinului.

„Atenţionez cu toată responsabilitatea această guvernare, că ea a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului şi Washingtonului în regiune. Jocuri ale structurii militare NATO”, a mai spus el.

Igor Dodon a avertizat vă vor exista consecinţe negative în urma deciziei de expulzare a celor cinci diplomaţi ruşi de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu cred că îşi dă seama cu ce preţ face acest lucru şi în ce situaţie dificilă şi riscantă poate pune ţara şi poporul”, a concluzionat preşedintele prorus de la Chişinău.

Cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi luni seara „personae non gratae” de către autorităţile de la Chişinău. Aceste informaţii au fost confirmate de consilierul ministerului de Externe, Andrei Galbur, precum şi de ambasadorul rus din Republica Moldova.

Autorităţile moldovene nu au dat mai multe informaţii cu privire la motivele care au dus la declararea celor cinci diplomaţi „personae non gratae” în Republica Moldova.

Printre diplomaţii ruşu vizaţi de expulzare se numără şi consilierul ataşatului militar al Federaţiei Ruse de la Chişinău, Igor Dovbnea. Acest a din urmă figurează în dosarul de trădare intentat dostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu.

În replică, un parlamentar rus a declarat luni-seară că Moscova va răspunde prin expulzarea unor diplomaţi moldoveni.

În această situaţie noi nu putem să răspundem altfel. Vor fi luate măsuri simetrice, va urma expluzarea diplomaţilor moldoveni”, a declarat parlamentarul Igor Morozov, care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe din Consiliul Federaţiei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri